Premierul britanic este infrint in Parlament, iar parlamentarii creeaza noi obstacole in faţa Brexitului fara acord

Guvernul prim-ministrului britanic Theresa May a suferit o înfrîngere Marţi în Parlament, cînd parlamentarii care se opun ieşirii din Uniunea Europeană fără un acord au cîştigat un vot şi au creat un nou obstacol în calea unui Brexit fără un acord, informează Reuters, potrivit agerpres. Această înfrîngere (303 la 297 de voturi) înseamnă că Guvernul are nevoie de aprobarea parlamentară explicită pentru ca ţara să părăsească UE fără un acord înainte de a putea utiliza anumite competenţe legate de regimul fiscal. Biroul lui May a minimalizat mai devreme impactul tehnic al înfrîngerii.

Înfrîngerea scoate în evidenţă poziţia slabă a lui May ca lider al unui Guvern minoritar, un partid divizat şi un Parlament critic cu doar cîteva zile înainte ca ea să obţină un vot decisiv pentru aprobarea acordului privind Brexitul pe care l-a negociat cu UE. „Acest vot este un pas important pentru a preveni un Brexit fără acord. El arată că nu există majoritate în Parlament, Cabinet sau în ţară pentru a ieşi din UE fără un acord”, a declarat liderul opoziţiei, Jeremy Corbyn. Vorbind înainte de vot, ministrul Trezoreriei, Robert Jenrick, a declarat că singurul impact ar fi să facă ţara „oarecum mai puţin pregătită” pentru un rezultat fără un acord.

La mai puţin de trei luni pînă cînd Marea Britanie părăseşte UE, May se luptă să obţină aprobarea pentru acordul ei asupra Brexitului.