POPORUL AMERICAN A SĂRBĂTORIT ZIUA NAŢIONALĂ

Pe 4 iulie, în anul 1776, Congresul Continental aprobă Declaraţia de Independenţă, aşezînd cele 13 colonii de atunci pe drumul libertăţii şi al suveranităţii naţionale.

Atît în SUA, cît şi în intreaga lume, ziua de 4 iulie este celebrată de comunităţile americane ca o sărbatoare patriotică şi de familie. Evenimentul este unul solemn, cu parade, spectacole, întreceri sportive, jocuri de lumini şi artificii, ce marchează acest reper istoric. Familiile de americani îl consideră un moment important, demn de cel mai înalt respect, ce face parte din cultura ţării şi a naţiunii. Această sărbatoare, cu rădacini adînci în tradiţia anglo-americană, se desfăşoara în fiecare an în oraşele americane, la toate nivelurile. Este aşteptată cu nerabdare atît de locuitorii ţării, cît şi de turişti.

Trebuie de menţionat că relaţiile bilaterale dintre SUA şi Republica Moldova sînt foarte benefice pentru ambele state. Statele Unite ale Americii au recunoscut independenţa Moldovei pe 25 decembrie 1991. Guvernul American a deschis o Ambasadă la Chişinău pe 13 martie 1992, iar Republica Moldova a deschis Ambasada sa la Washington în decembrie 1993. Iar relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii au fost stabilite la 28 februarie 1992. De-a lungul anilor, ambele state au dezvoltat relaţii politice şi economice puternice. Cea mai mare realizare s-a produs în anul 2010, cînd a fost semnat între părţi acordul Millennium Challenge Corporation, în valoare de 262 de milioane de dolari pe un termen de 5 ani. Relaţiile diplomatice dintre state au contribuit la formarea unor legături strînse între cele două ţări pe parcursul celor 22 de ani. Au fost efectuate o serie de vizite oficiale şi de lucru, dar şi de prietenie. Cea mai importantă vizită din ultimii ani în R. Moldova a fost vizita vicepreşedintelui Joe Biden în martie 2011.