Plingere pentru agresiune sexuala impotriva ambasadorului Frantei in Vanuatu

O plîngere pentru agresiune sexuală a fost depusă împotriva ambasadorului Franţei în Vanuatu, Juddes Robby, de către o responsabilă a unui sindicat al micilor întreprinderi, care acuză atingeri nepotrivite ale diplomatului în timpul unei petreceri la Noumea, potrivit textului plîngerii consultat Marţi de AFP, potrivit Agerpres. Faptele s-ar fi produs pe 11 Februarie, cu prilejul unei petreceri organizate cu ocazia summitului economic Noua Caledonie – Vanuatu, care a reunit şefi de companii şi reprezentanţi politici. Plîngerea a fost depusă pe 14 Februarie la Comisariatul din Noumea, Capitala teritoriului francez Noua Caledonie.

Reclamanta, managerul unei companii, a explicat că a simţit „într-un moment în care se alăturase unui grup de fumători, că cineva i-a mîngîiat fesele. Cînd m-am întors am văzut că autorul faptelor era dl Robby. (…) Pe moment nu am reacţionat, pentru că eu credeam că, din cauza numărului mare de persoane, poate nu şi-a dat seama ce a făcut”. Puţin mai tîrziu, „dl Robby m-a abordat mîngîindu-mă pe spate şi încă o dată pe fese şi mi-a cerut să-i las neapărat datele mele de contact”, a adăugat ea. Reclamanta a spus atunci că l-a „respins ‘diplomatic’ ” pe ambasador. Ea a precizat că a sesizat Ministerul francez de Externe privind aceste fapte şi că administraţia a informat-o că va fi deschisă o anchetă în acest caz.

„Acest comportament al unui reprezentant al statului în regiunea Pacific este inacceptabil şi deteriorează imaginea Franţei peste hotare”, a subliniat reclamanta.