PESTE 590 MII DE PERSOANE AU BENEFICIAT IN ANUL 2015 DE MEDICAMENTE COMPENSATE

Peste 590 mii de persoane au beneficiat în anul 2015 de medicamente compensate acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, a informat astăzi Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Potrivit Serviciului de presă al CNAM, din numărul total de beneficiari, cei mai mulţi, circa 350 de mii, au primit medicamente compensate pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare, iar peste 80 de mii au beneficiat de preparate antidiabetice orale şi insulină.

„Volumul total al cheltuielilor pentru medicamentele parţial sau integral compensate a fost anul trecut de aproape 280 mln de lei, cu 35,8% mai mult faţă de 2014. În structura cheltuielilor pentru medicamentele compensate în 2015, cea mai mare pondere a revenit costurilor preparatelor administrate în cazul tratamentului diabetului zaharat şi al maladiilor cardiovasculare”, se spune într-un raport al CNAM.

Lista medicamentelor compensate cuprinde în prezent 87 de denumiri comune internaţionale de medicamente. Aceasta poate fi consultată la medicul de familie, în farmacii sau la Linia Verde a CNAM.

„Medicamentele sînt destinate bolnavilor de diabet zaharat, cu afecţiuni cardiovasculare, gastrointestinale, oftalmologice, respiratorii etc. Cu preparate compensate sînt asigurate atît gravidele, cît și copiii cu vîrsta de pînă la 5 ani”, se menționează într-un comunicat de presă al CNAM.

Pentru eliberarea medicamentelor compensate în cadrul sistemului de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, anul trecut au fost contractaţi în total 253 de prestatori de servicii farmaceutice.