PARLAMENTUL I-A CONFIRMAT IN FUNCTIE PE CEI DOI VICEGUVERNATORI

Parlamentul i-a confirmat în funcție pe Vladimir Munteanu și Cristina Harea, cele două candidaturi la funcția de viceguvernator a Băncii Naționale a Moldovei. Decizia a fost luată astăzi cu votul a 57 de deputați din cadrul majorității parlamentare. În cadrul ședinței a fost prezent și guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea.

„M-am angajat să prezint o echipă independentă. Cred că este cea mai improtantă decizie luată în aceste 6 luni. Ei nu au răspuns imediat cu un răspuns pozitiv, și mulțumesc și dl președinte că a acceptat și că va fi o echipă sudată”, a declarat Sergiu Cioclea, Guvernator al BNM.

Vladimir Munteanu va fi prim-viceguvernator al BNM și își va începe activitatea din 5 octombrie curent.

Vladimir Munteanu a fost cel de-al nouălea și ultim candidat înscris în concurs pentru funcția de guvernator BNM care s-a desfășurat în februarie. Atunci Munteanu spunea că are o experiență de peste 20 de ani în sectorul financiar-bancar, inclusiv în cadrul BNM, FMI și Banca Mondială. În calitate de candidat, Munteanu propunea să „promoveze cadrul legal necesar”, „un Conduct al Business-ului”, „o revizie a structurii BNM” și racordarea legislații bancare cu UE.

Cristina Harea este șefa Camerei de Comerț Americane din Moldova, o asociație non-profit de business, care întrunește peste 100 de companii locale și străine, dar și vice-directoare a companiei Glass Container, unul dintre cei mai mari producători de ambalaj din sticlă din Moldova.

Amintim că BNM în prezent BNM are doi viceguvernatori: Aureliu Cincilei și Ion Sturzu.

Sursa: Agora.md