OPINIA EXPERŢILOR

Şeful statului va desemna un nou Premier "în termeni rezonabili"

Preşedintele RM Nicolae Timofti va desemna un nou Premier "în termeni rezonabili", dacă partidele politice implicate în negocieri nu şi-au planificat deja alte scenarii. Afirmaţiile au fost făcute pentru Moldpres de mai mulţi analişti.

Expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu a declarat că în lege nu este stabilit un termen clar pentru desemnarea unui candidat la funcţia de Prim-ministru. ”Anume lipsa unui termen exact este şi marea problemă, pentru că acest proces poate fi tergiversat cu atît mai mult după decizia de luni, 22 aprilie a Curţii Constituţionale”, a opinat Osmochescu.

Analistul politic Oazu Nantoi a specificat că există mai multe scenarii de desfăşurare a situaţiei politice în funcţie de poziţiile partidelor implicate. ”Un rol important îl va juca PLDM, care are 31 de mandate şi poate propune un candidat la funcţia de Premier”,a spus Nantoi.

Analistul Viorel Cibotaru a menţionat că după evenimentele din săptămîna curentă - decizia CC, revocarea lui Marian Lupu - situaţia va rămîne cel puţin pentru o perioadă foarte incertă.

Toţi cei trei analişti au spus că scenariul unor eventuale alegeri anticipate rămîne plauzibil.