OPINIA EXPERŢILOR

Programul de guvernare al noului Cabinet de Miniştri este realist

Iurie Leancă, candidatul desemnat la funcţia de premier, a prezentat, pe 30 mai, deputaţilor programul de guvernare al noului Cabinet de Miniştri.

Programul de activitate al Guvernului prevede oferirea cadrului politicilor de guvernare a Republicii Moldova pentru perioada de 1,5 ani rămasă pînă la alegerile parlamentare ordinare. Potrivit documentului, noul Guvern “urmează să aducă procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană la un punct de ireversibilitate”. “Vom insista pe funcţionalitatea instituţiilor statului, pe o coordonare mai eficientă a activităţii ministerelor, minimalizînd incursiunile politice în domeniul administrativ. Vom depune toate eforturilor pentru a nu admite ca una din instituţiile statului să fie folosite în interesul cuiva”, a spus Leancă. „Dacă astăzi veţi acorda vot de încredere Guvernului, acesta va fi cu siguranţă un vot pentru pregătirea ţării noastre de Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius”, a adăugat Premierul desemnat. Priorităţile noului Cabinet de Miniştri includ integrarea europeană, creşterea economică durabilă, reformarea sistemului judecătoresc şi a organelor de drept, combaterea sărăciei, administrarea publică eficientă.

 

Programul de guvernare al noului Cabinet de Miniştri este calificat drept realist de unii experţi. Aceştia susţin că acţiunile Guvernului şi ale deputaţilor care au acordat vot de încredere acestuia trebuie să fie determinate de responsabilitatea faţă de societate.

Analistul politic Nicolae Chirtoacă a declarat pentru agenţie că e devreme să apreciem potenţialul noului Guvern. “Din punct de vedere al componenţei, nu au fost făcute schimbări esenţiale. Principala schimbare este faptul că liderii partidelor s-au retras şi pe primele poziţii au fost înaintate alte persoane. Vom vedea cum se vor isprăvi Iurie Leancă şi Igor Corman. Să aşteptăm să treacă cel puţin 100 de zile”, a spus Chirtoacă.

Solicitat de Moldpres, analistul politic Oazu Nantoi a declarat că programul de guvernare este concret în unele poziţii importante, iar potenţialul noului Guvern va fi demonstrat prin acţiuni concrete. “Comportamentul Guvernului şi al celor care au acordat vot de încredere acestuia trebuie să fie determinat de responsabilitatea lor faţă de societate, în caz contrar iarăşi vom degrada”, a accentuat Nantoi.

Expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu a spus că programul de guvernare este realist şi poate fi realizat cu unele condiţii propuse şi de Iurie Leancă în discursul său. Printre acestea ar fi toleranţa zero faţă de actele de corupţie şi spiritul de echipă. “Este un Executiv al majorităţii parlamentare şi toate succesele sînt ale întregului Guvern, la fel ca şi insuccesele", a afirmat Osmochescu. Potrivit acestuia, din momentul în care Guvernul va fi învestit, membrii acestuia nu mai sînt reprezentanţi ai PLDM, PD sau PL, ci sînt “Guvernul ţării”.

Pe 30 mai, 58 de deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova au acordat vot de încredere Guvernului condus de Iurie Leancă.

Moldpres