OFICIALII DE LA BRUXELLES DECLARĂ CĂ UE ARE NEVOIE DE UN GUVERN PRO-EUROPEAN LA CHIŞINĂU

Vicepreşedintele Parlamentului European, Jacek Protasiewicz, a declarat că Uniunea Europeană are nevoie de un guvern pro-european la Chişinău. Demnitarul a făcut astăzi declaraţii în acest sens împreună cu Monica Macovei, co-preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu R. Moldova, şi cu premierul desemnat Vlad Filat, informează MOLDPRES.

„Summit-ul Parteneriatului Estic, preconizat pentru luna Noiembrie la Vilnius, şi perspectiva de semnare a Acordului de Asociere reprezintă un pas crucial pentru a aduce ţara Dumneavoastră mai aproape de Uniunea Europeană”, a spus Jacek Protasiewicz. Un alt motiv pentru care emisarii europeni au venit la Chişinău a fost "criza politică din Martie, care a îngrijorat Parlamentul European". Oficialul a conchis că este necesar ca "toate forţele politice să se unească în jurul unui singur scop strategic reprezentat de opţiunea europeană"

În discursul său în faţa jurnaliştilor, Monica Macovei a reiterat ideea că anul 2013 este crucial pentru parcursul european al Republicii Moldova, sugerînd că la Vilnius vor fi semnate Acordul de Asociere la UE, Acordul de liber schimb şi Acordul cu privire la liberalizarea regimului de vize. „Asta înseamnă că-i foarte posibil ca, din 2014, toţi cetăţenii Republicii Moldova să circule fără vize în UE, ca bunurile produse în Moldova să intre pe piaţa europeană fără taxe. Asta înseamnă creştere economică şi bani mai mulţi”, a spus co-preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu R. Moldova.

La rîndul său, premierul desemnat Vlad Filat a amintit, în acest context, despre  ratificarea recentă de către Parlamentul European a acordului care facilitează eliberarea vizelor pentru un şir de categorii de cetăţeni moldoveni. Liderul PLDM a spus că a discutat cu demnitarii europeni şi despre procesul politic intern din Moldova. „Calific această vizită drept una de solidaritate şi de sprijin, care vine să demonstreze că relaţia între ţara noastră şi Uniunea Europeană este pe agenda prioritară”, a declarat Vlad Filat, citat de MOLDPRES.