OBLIGAŢIA PATRIOTICĂ DE A SALVA ŢARA DEFINITIV DE BALASTUL PRIMITIV ŞI ÎNTUNECAT REPREZENTAT DE DODON ŞI USATÎI

Doar tinerii şi moldovenii conştienţi pot salva viitorul european al Moldovei

Autor: Mihai CONŢIU

Continui să le reamintesc tuturor cititorilor despre deşteptarea României la alegerile prezidenţiale din ziua de 16 noiembrie. Practic, această dată marchează debarasarea definitivă a României de comunismul conservat în ultimii 25 de ani de către PSD, Ion Iliescu şi ciracii săi politico-mafioţi. Acest lucru a fost posibil datorită mobilizării tinerilor şi a diasporei româneşti din toate colţurile planetei. Anticomunismul acestor tineri ne-a salvat anticomunismul nostru, al celor care am ieşit în stradă pe 21 decembrie 1989, în Bucureşti, împotriva dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceauşescu.

Practic, diaspora românească din Occident „a poruncit” României să înmormînteze definitiv comunismul prin alegerea lui Klaus Iohannis ca preşedinte al ţării. Această diasporă, constituită poate dintr-o mare majoritate care probabil nu se va mai întoarce în România, a demonstrat că îi pasă profund de soarta şi binele ţării de origine. Cu un Iohannis preşedinte şi o Direcţie Naţională Anticorupţie atît de eficientă, România are şanse enorme să ajungă grabnic în rîndul celor mai civilizate, dezvoltate şi necorupte ţări ale Europei.

Pe 30 noiembrie, Republica Moldova dă un examen electoral asemănător celui din România, numai că este vorba despre unul cu mult mai dificil.

Soarta Moldovei, trebuie să fie în mîinile minţilor deştepte şi civilizate, nu în cele ale extremiştilor de stînga Dodon şi Usatîi!

Parcursul pro-european al Moldovei trebuie să fie accelerat la maxim pentru ca ţara să iasă, o dată şi o dată, definitiv din negura comunismului extremist, care o doreşte aruncată în primitivismul, sărăcia şi autoritarismul asiatic din Uniunea Vamală (UV). Mai mult sau mai puţin direct, extremiştii comunişti pro UV Igor Dodon şi Renato Usatîi ameninţă cu violenţe dacă nu vor reuşi să înrobească Moldova prin cîştigarea alegerilor.

Moldovenii nu au motive să intre în panică deoarece aflăm că instituţiile abilitate ale statului îşi fac datoria şi veghează la pacea şi liniştea cetăţenilor acestei ţări. Ştim foarte bine cum sînt aruncate mite electorale unor moldoveni naivi pentru a-i vota pe Dodon şi Usatîi. În acest context, merită să vă oferim un exemplu prin care au înţeles unii moldoveni să „gestioneze” mitele şi pomenile electorale:

La alegerile prezidenţiale din România, care s-au desfăşurat şi în Moldova, propagandiştii electorali ai lui Victor Ponta le-a oferit moldovenilor cîte un ceas şi 50 de lei ca să-l voteze pe acesta. Rezultatul a fost că Ponta a fost votat cu circa o mie mai puţini decît în primul tur de scrutin. Ce s-a întîmplat? Mai mulţi tineri moldoveni au primit mita electorală, dar de votat – l-au votat pe Iohannis. Înţelegeţi ce vreau să spun?

Dacă nu cîştigă forţele politice pro-europene, Moldova riscă să ajungă într-o sărăcie mult mai cruntă decît cea de pînă în anul 2000, cînd salariile şi pensiile nu se achitau cu lunile sau cu anii. Explicaţia acestui pericol este simplă: Forţele anti-europene, cu vîrfurile lor de lance Dodon şi Usatîi, vor să denunţe Acordul de Asociere şi de Liber Schimb cu UE şi să izoleze ţara de Occident. Asta înseamnă că vor bloca absolut toate proiectele europene şi americane derulate în Moldova cu sute de milioane de Euro nereturnabile, nu se vor mai construi drumuri, şcoli, spitale, staţii de epurare a apei, iar Occidentul nu va mai putea oferi sumele colosale de bani pentru sprijinirea bugetului de stat. Fără acestea, nu vor mai fi bani de salarii şi pensii.

Ce oferă moldovenilor extremiştii de stînga Dodon şi Usatîi? Gaz mai ieftin şi cu cît? Păi şi aşa, tot nu vor fi bani pentru a fi plătit! Integrarea ţării în UV? Păi cum este posibil dacă Moldova nu are graniţă comună cu aceasta, la mijloc fiind Ucraina pro-europeană? UE ajută fundamental Moldova de ani şi ani, în schimb UV nu a oferit ţării absolut nimic, măcar un kilometru de şosea, o grădiniţă sau un cabinet medical pentru a crede în bunele ei intenţii. Aventurierii politici Dodon şi Usatîi îi mint pe moldoveni cu aşa-zisa deschidere a pieţei de desfacere din UV pentru moldoveni. O aiureală totală prin care vor să tîrască ţara în haos şi mizerie şi veţi vedea mai jos de ce am dreptate.

Date oficiale privind exporturile moldoveneşti şi cîteva proiecte ale UE în RM

Joi, 20 noiembrie Clubul de Presă al Delegaţiei UE în Moldova şi-a desfăşurat lucrările pe teritoriul vinăriei „Et Cetera” din satul Crocmaz, raionul Ştefan-Vodă. Semnificaţia alegerii acestei locaţii se găseşte şi în aceea că podgoriile şi vinăria „Et Cetera” beneficiază de cele mai înalte tehnologii europene de prelucrare, dar şi pentru că întreaga producţie de vin este exportată în Europa, în ţări ca Anglia, Irlanda, Italia, Grecia, Ţările Baltice etc.

Cu acest prilej, domnii Wicher Slagter, şeful Secţiei Politică şi Economică a Delegaţiei UE în Moldova, şi Vasile Plămădeală, ofiţer de comerţ din cadrul Secţiei Politică şi Economică a Delegaţiei UE în Moldova, ne-au comunicat situaţia oficială a exporturilor de produse moldoveneşti în perioada 01.01.2014 – 31.08.2014.

În această perioadă, Moldova a exportat în UE producţie reprezentînd 52,20%, în Rusia 20,50%, în Belarus 5,90%, în Ucraina 4,70%, alte ţări din CSI 1,80%, în Turcia 5,00%, alte ţări 9,90%.

Extrem de interesantă este şi situaţia exporturilor de mărfuri din Transnistria în perioada 01.01.2014 – 31.08.2014., iar aici este vorba despre un grafic pus la dispoziţie de către autorităţile de la Tiraspol. Prin urmare, Transnistria a exportat producţie în UE în proporţie de 37,8%, pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicţia autorităţilor de la Chişinău 37,7%, în Rusia 15,7%, alte ţări din CSI 0,5%, în Belarus 0,4%, în Ucraina 6%, în Turcia 0,1%, alte ţări 2,2%.

Demn de reţinut este faptul că exporturile de mărfuri moldoveneşti în UE va creşte pe măsura aplicării Acordului de Liber Schimb, iar aceasta depinde strict de proiectele de consultanţă şi finanţări nerambursabile europene în Moldova, precum şi de reformele legislative pe care ţara este obligată să le facă în mod concomitent.

Prin urmare, cu astfel de realităţi trebuie să le dea moldoveni în cap extremiştilor anti-europeni şi antinaţionali Dodon şi Usatîi!

O listă cu toate beneficiile de care s-a bucurat Moldova din partea UE nu încape într-un ziar, ci într-o carte extrem de voluminoasă, motiv pentru care ne vom opri la ceva de dată mai recentă.

Spre exemplu, în Găgăuzia, în care başcanul Mihail Formuzal vrea să-i facă pe găgăuzi anti-europeni şi pro UV, pe 10 iulie 2014, a fost inaugurat Incubatorul de Afaceri din Ceadîr Lunga, cu susţinerea financiară a UE. Astfel de Incubatoare de Afaceri au mai fost deschise la Ştefan Vodă, Leova, Rezina, Sîngerei şi Coşniţa, urmînd să mai fie deschise încă alte două la Nisporeni şi Cimişlia. Ce înseamnă aceste Incubatoare de Afaceri?

Acestea găzduiesc peste 100 de Întreprinderi Mici şi Mijlocii (IMM), precum şi antreprenori individuali, care au creat 400 de locuri de muncă, din care 150 sînt ocupate de femei. Susţinerea financiară oferită de UE pentru Programul de Suport Bugetar – Stimularea Economică în Zonele Rurale constituie 71 de milioane de Euro, în perioada 2010-2014. Acesta este doar un exemplu mai la îndemînă, căci vă daţi seama cît spaţiu ne-ar lua ca să vorbim de spre sutele şi sutele de milioane de Euro oferiţi pentru construcţia de drumuri, spitale, şcoli, staţii de epurare a apelor, pentru Agricultură, Justiţie, Mediu, Învăţămînt etc., etc.?

În concluzie, de unde pot aduce extremiştii Dodon şi Usatîi atîţi bani pentru a se continua aceste proiecte de dezvoltare? La astfel de întrebări, fireşte că nu au răspuns sau vor încerca să-i îmbrobodească pe oameni cu veşnicele minciuni. Să nu uităm că pe moldoveni îi aşteaptă o piaţă cu peste 500 de milioane de locuitori din UE!

30 noiembrie, pecetluim soarta pro-europeană sau înmormîntăm Moldova?

Ceea ce s-a întîmplat în România, se poate întîmpla şi în Moldova printr-o mobilizare exemplară a tinerilor şi celorlalţi moldoveni din diaspora şi din ţară. Ciuma roşie extremistă stă cu securea pregătită ca să decapiteze Moldova. Moldovenii trebuie să ştie că Partidul Popular European, aflat la conducerea Parlamentului European, sprijină Moldova pe calea integrării europene aşa cum l-a sprijinit pe Klaus Iohannis, noul preşedinte ales al României.

Am mai spus-o, repet şi voi repeta într-una: Poate că mulţi dintre moldoveni au motivele lor să fie nemulţumiţi de actualii guvernanţi. Acest lucru se întîmplă şi din cauză că nu au fost în stare să le explice moldovenilor clar şi să le arate cît bine a făcut ţării UE şi cîte urmează să mai facă. Orice reformă este grea şi cere sacrificii pe termen scurt. Moldova, avînd pe mai departe o guvernare pro-europeană, are şanse reale ca,în următorii patru ani, să ajungă din urmă şi chiar să depăşească, prin modernizare şi bunăstare, multe ţări membre ale UE şi să devină membru cu drepturi depline al familiei europene. Nu putem da vrabia din mînă – UE – pe cioara de pe gard – UV!

O mare şansă pe care o are Moldova în parcursul ei de integrare europeană este acela că PLDM este singurul partid naţional care face parte din Partidul Popular European, fiind susţinut de această puternică forţă politică la fel cum a fost sprijinit Iohannis în România. Acum trebuie să lăsăm la o parte orice orgolii sau mici nemulţumiri şi să recunoaştem deschis că PLDM şi diplomaţii acestui partid au făcut posibilă semnarea Acordului de Asociere şi de Liber Schimb cu UE, au reuşit eliminarea vizelor pentru moldoveni în Europa şi tot ei sînt cei care pot integra ţara în UE, ca membru cu drepturi depline, şi vor reuşi să atragă proiecte europene de dezvoltare tot în virtutea apartenenţei la Partidul Popular European.

Moldovenii au responsabilitatea majoră de a nu vota partide mici şi fără şanse de a intra în Parlament, iar asta pentru că voturile acordate acestora vor fi redistribuite şi comuniştilor sau extremiştilor Dodon şi Usatîi. Tot în acest calcul putem lua şi aşa-zise partide pro-europene de buzunar, aşa cum este chiar Partidul Liberal Reformator, care nu are nici o şansă de a accede în Parlament, dar ale căror voturi ar urma să fie redistribuite.

Au mai rămas 5 zile! 5 zile care ne despart de votul decisiv pentru Moldova, un vot care trebuie să ducă această ţară acolo unde merită şi îi este locul – în Uniunea Europeană! Să nu irosim această şansă şi să ieşim cu toţii la vot! Să nu permitem aventurierilor şi golanilor politici să-şi bată joc de istoria acestei ţări şi să le distrugă viitorul copiilor noştri din această ţară! Să nu le permitem să înmormînteze Moldova!