OAMENII LEGII AU RETINUT UN BARBAT DIN BRICENI CARE TRIMITEA ILEGAL OAMENI LA MUNCA IN CEHIA

Un bărbat din raionul Briceni a fost reținut de oamenii legii pentru desfășurarea activității de trafic de persoane în Cehia. Acesta avea rolul de cofondator a unui grup criminal care se ocupa cu această activitate. Membrii grupului infracțional le-a oferit oamenilor acte de identitate românești care, însă, mai tîrziu, s-au dovedit a fi false. Pentru aceste acte de identitate beneficiarii au plătit cîte 130 de euro. Organizatorii le-au promis oamenilor că vor fi angajați la muncă în Cehia.

Autoritățile Cehiei i-au reținut pe imigranții originari din Moldova pentru că activau ilegal. Actele românești nu erau valide, iar pașapoartele moldovenești le permitea șederea pe un termen limitat, fără dreptul de a munci. Prin urmare, cetățenii R. Moldova au fost deportați la Chișinău. Mai mult decît atît, aceștia nu și-au primit salariul convenit.

Bărbatul care se face responsabil de această situație a fost reținut și riscă o pedeapsă sub formă de amendă de pînă la 67.500 de lei sau pedeapsă cu închisoarea pe un termen de pînă la 7 ani. La această etapă, o altă membră a grupului criminal organizat este cercetată în libertate, alți membri se află pe teritoriul Cehiei, iar unii sînt în curs de identificare de către oamenii legii.

Operațiunea a avut loc sub conducerea procurorilor PCCOCS, în colaborare cu ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului Național de Investigații al MAI.