O FI DE VINA MODA SAU PROSTIA?

Plimbîndu-mă zilele astea prin magazine am observat un fapt straniu și adevărat. Am înțeles că astăzi nu doar femeile adastă noile tendințe ale modei în materie de haine și frumusețe, ci și bărbații, care așteaptă cu nerăbdare să le încerce. Aici mă refer la serviciile stranii la care apelează ei pentru a-și etala frumusețea virilă. Într-adevăr, sînt femei care adoptă stilul androgin, iar dacă tot ne schimbăm cu rolurile, atunci de ce bărbații nu ar purta bluze de femei, să poarte machiaj, dar și mai straniu, să-și pună implanturi. În era androgină, cînd produsele și procedurile cosmetice nu mai sînt de mult doar apanajul femeilor, nu mă mai miră să întîlnesc peste tot bărbați pensați, epilați și care să acorde o atenție crescută felului în care arată. Om fi de vină noi femeile, cele care apelăm la operațiile estetice, la machiajul abundent care credem că ne ascund micile sau marile defecte naturale pentru care dorim să părem ideale în fața bărbaților, o fi de vină moda după care ne conducem voluntar sau poate involuntar „pentru că așa e moda”, sau o fi de vină prostia de a fi în centrul atenției și de a părea unicali, cînd de fapt sîntem totuna o dată ce apelăm la toate astea. Așadar, haideți să vedem la ce tendințe apelează astăzi bărbații.

 

Implanturile

Body hair transplantat (BHT) este o procedură prin care se restaurează părul, în zona pieptului și abdomenului, dar procedura poate fi aplicată și în zona pubiană, la axilă, în barbă sau în alte părți ale corpului în care se dorește transplantarea de păr. Aceasta metoda poate fi folosită pentru îndesirea părului existent sau pentru implantarea de păr în zonele în care acesta lipsește. Această procedură constă, în general, în transplantarea a 200 pînă la 3.500 de grafturi, din engleză “transplant”, cu 1 și 2 fire, în funcție de zona ce se dorește a fi acoperită și de densitatea necesară. În primele 5 zile după operația care are loc, de regulă, sub anestezie locală, se vor forma niște mici cruste în jurul fiecărui păr implantat. Părul transplantat începe să cadă după circa 2 săptămîni, urmînd să crească din nou după aproximativ 3 luni.

Cei care nu sînt pasionați de fitness, dar își doresc mușchi pectorali de invidiat, apelează la implanturile pectorale, pentru a le conferi o mai mare definiție și a contribui la imaginea unui corp sculptat. Operația durează aproximativ 2 ore și are loc sub anestezie generală. În timpul operației, doctorul va efectua o incizie sub-braț și va crea un spațiu între muşchii pectorali și cutia toracică pe unde va plasa implanturile de silicon. Deoarece incizia este sub braț ea va fi mai puțin vizibilă decît una similară în zona pectorală. Siliconul folosit este unul solid care creează o formă naturală.

Una din procedurile cele mai căutate de bărbați este implantul de fese, deoarece prin intermediul ei conturul posteriorului devine mai pronunțat și ferm. Procedura are loc sub anestezie generală. Doctorul va opera o incizie în zona pliului fesier și va introduce implanturile de silicon sub mușchii gluteus maximus. Procedura durează în medie 2-4 ore.

 

Machiajul                 

Noua modă de peste hotare este ca și bărbații să se machieze. Bărbații care se dau cu fond de ten sînt priviți adesea destul de ciudat de către societate, în special de alți bărbați, însă foarte mulți bărbați recurg la fond de ten, rimel și pudră din aproape aceleași motive pentru care o fac și femeile. Iată care sînt cele trei motive pentru care apelează la machiaj: sînt nemulțumiți de aspectul lor fizic, aceștia nu se consideră suficient de frumoși în mod natural, bărbații au și ei imperfecțiuni ale feței pe care vor să le acopere și vor să semene cu alți bărbați cunoscuți pentru a semăna cu un alt mascul despre care crede că este cuceritor.

 

Se epilează și își vopsesc unghiile

Bărbații își fac manichiura din considerente strict igienice, dar se epilează pentru că societatea modernă promovează prototipul de bărbat îngrijit, cu abdomen definit și zero păr pe corp. Pentru că raderea zilnică le irită pielea, epilarea le este oportună, o dată ce firele de păr se ard treptat și devin din ce în ce mai subțiri și mai decolorate, pînă la dispariția totală.

 

Vestimentație

Designerul Vivienne Westwood s-a alăturat unor nume grele din industria fashion – precum Gucci și Vetements – care au combinat ținutele masculine cu cele feminine. Mai exact, i-au îmbrăcat pe bărbați în rochii și fuste, iar pe femei, în costume macho. Faimosul designer britanic este cunoscut pentru îndrăzneala ținutelor create de ea, preferînd de multe ori elementele androgine pentru outfit-urile destinate femeilor. I-a îmbrăcat pe bărbați în rochii paietate și fuste sexy, propunînd astfel o abordare de-a dreptul şocantă a vestimentației masculine.

Nu știu ce ne-ar mai deosebi pe noi, femeile, de bărbați o dată ce concurăm cu ei cînd vine vorba de frumusețe corporală și vestimentație. Spre regret, feminizarea bărbatului și masculinizarea femeii sînt procese destul de actuale în zilele noastre și mi-e greu să accept acest fapt. Dar și noi, femeile, am uitat de faptul că sîntem diferite de bărbați și că nu putem face tot ce fac ei și nici invers. Un lucru e cert, dăm prea multă importanță aspectului fizic și uităm de cel spiritual, cel care, ar trebui să ne definească ca gen prin faptul că, după cum spune scriitorul român Vasile Ghica, “Femeia este lucrarea de diplomă a lui Dumnezeu la examenul de estetică”, iar bărbatul e stîlpul casei.

Delia TESTEMIŢANU, studentă, Jurnalism, USM