O EXPOZITIE ANIVERSARA A PICTORITEI ANA BARANOVICI

La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a avut loc vernisajul expoziţiei aniversare „Ana Baranovici – 110 ani de la naştere”.

Expoziţia cuprinde 32 de lucrări din colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, realizate de artista Ana Baranovici în perioada anilor 1924-1993.

Potrivit directorului instituţiei, Tudor Zbîrnea, Ana Baranovici a fost una dintre reprezentantele artelor plastice din Moldova postbelică.

„În decursul îndelungatei sale cariere artistice a promovat toate genurile de artă, dintre care, portretul este unul favorit. Astfel, cele mai timpurii portrete sînt executate în anii 1924 şi 1932 („Portretul vecinului”, „Portretul Mariei Oprea”). Acestea sînt urmate de o nouă galerie de portrete şi autoportrete, elaborate în anii ’60-90 („Portretul Efimiei”, „Portretul infirmierei”, „Autoportret)”, a precizat Tudor Zbîrnea.

Ana Baranovici s-a născut în 1906, în oraşul Tighina. În 1931, a absolvit Şcoala de Arte Plastice din Chişinău. I-a avut în calitate de profesori pe Auguste Baillayre, Şneer Kogan şi Rostislav Ocuşco. După absolvirea şcolii a lucrat în domeniul artelor decorative. În 1945, Ana Baranovici a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova. A participat la diverse expoziţii, organizate de Ministerul Culturii şi Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 16 februarie 2016.