NOUA POLITICA BUGETAR-FISCALA VA DIMINUA VENITURILE REALE ALE SALARIATILOR

Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției a efectuat o expertiză a coruptibilității Legii cu privire la întreprinderea de stat și politica bugetar-fiscală pentru anul 2016. Expertul economic Dumitru Budeanschi menționează faptul că în forma actuală acest proiect va diminua veniturile reale ale salariaților.

„Acest tip de proiect care modifică atîtea prevederi, prezintă un mare risc corupțional. Întotdeauna, într-un document mare cu prevederi stufoase se strecoară careva prevederi care apără anumite grupuri de interese înguste. Se scapă lucruri esențiale, fiindcă într-o perioadă scurtă nu pot fi analizate astfel de documente. Nimeni nu a putut explica cum vor fi afectate veniturile salariaților în acest an. Fără o analiză detaliată se poate de spus că acest proiect de lege în forma lui actuală va diminua veniturile reale ale salariaților și în special a celor care vor depăși suma veniturilor de 30 mii de lei.”, menționează expertul Dumitru Budeanschi.

El mai menționează că nu ar dori să fie în pielea nici a parlamentarilor și nici a Ministerului Finanțelor. „Ei sînt într-o situație atît de dificilă, încît soluții nedureroase practic nu există. Această lege este foarte tardivă și ar fi foarte bine ca ea să fie aprobată rapid și fără modificări și impozite noi, păstrînd un trend care exista anul trecut și o politică prudentă care să nu diminueze veniturile reale ale salariaților”, spune expertul.

Vlad VASILCOV (agora.md)