Naufragiu al unei ambarcatiuni cu aproximativ 40 de migranti la bord in largul Mauritaniei

O navă a naufragiat în largul Mauritaniei cu circa 40 de migranţi la bord, dintre care unul singur a reuşit să ajungă la mal, informează Joi Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi şi o sursă de securitate mauritaniană, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Nou naufragiu în largul Nouadhibou, cu aproximativ 40 de persoane la bord, există un supravieţuitor (din Guineea)”, a anunţat pe Twitter Vincent Cochetel, un responsabil al agenţiei ONU.

UNHCR şi Organizaţia internaţională pentru migraţie (OIM), împreună cu autorităţile locale şi partenerii lor, „încearcă să-şi întărească eforturile pentru a evita astfel de tragedii, dar traficanţii continuă să-şi mintă clienţii”, a adăugat Vincent Cochetel, trimis special al UNHCR pentru Mediterana centrală.

Naufragiul a fost confirmat de o sursă de securitate mauritaniană, care a precizat că a avut loc în apele internaţionale, „departe” de ţărmurile acestei ţări din Africa de Vest.

„Am găsit din întîmplare unicul supravieţuitor” pe o plajă din Nouadhibou (Nord-Vest), „potrivit propriilor spuse originar din Guineea”, a explicat această sursă sub acoperirea anonimatului.

El a afirmat că „el şi prietenii săi veneau din Maroc şi se deplasau în Canare”, arhipelagul spaniol din largul Marocului.

„Nava noastră a făcut pană. Timp de multă vreme nu a venit nimeni în ajutorul nostru. Apoi a devenit scapă cine poate”, pasagerii aruncîndu-se în mare, a declarat bărbatul pe patul de spital, potrivit afirmaţiilor relatate de această sursă.

„Sunt cu toţii morţi cred. Sunt singurul supravieţuitor”, a adăugat el.

Peste 60 de migranţi africani au murit în largul Mauritaniei în Decembrie 2019, în cel mai grav naufragiu de anul trecut pe această rută a migraţiei.

Printre rutele de migraţie pentru a ajunge în Europa, cea din Africa de Vest, pe mare sau terestră, a fost unul dintre itinerariile privilegiate, fiind urmat de zeci de mii de migranţi la mijlocul anilor 2000. Pe mare, nave taxi îi adună pe migranţi în porturi cu plecare din Golful Guineei.

Insulele Canare, aflate la circa 100 km de coastele marocane, oferă una dintre principalele porţi de intrare în Uniunea Europeană.

Măsurile luate de Spania au redus acest flux, pînă în punctul în care un centru pentru migranţi de la Nouadhibou a fost închis. În acelaşi timp, migranţii luau tot mai des calea Mediteranei spre Spania, Grecia sau Italia.

Ruta occidentală este însă din ce în ce mai utilizată de peste doi ani, din cauza măsurilor luate împotriva migranţilor care tranzitează Libia, potrivit OIM.