MOTIVELE REȚINERII JURNALISTULUI VADIM UNGUREANU

Poziţia expusă în comunicatul de presă al IGP

„La 20 Iunie 2014, angajații Inspectoratului Național de Investigații au reținut, în flagrant, un bărbat de 24 de ani, domiciliat în municipiul Chișinău, în timp ce obținea date compromițătoare despre mai multe persoane cunoscute din domeniul culturii și artei, de la o persoană cu funcție de răspundere. Reținerea a reprezentat finalizarea unei operațiuni care a inclus documentarea șantajului și o livrare controlată de material compromițător fals, care ulterior a fost publicat de către bănuit într-un institut mass-media.

Victima șantajului este o persoană cu funcție de răspundere care administrează mai multe baze de date ce conțin informații cu caracter personal și secrete de stat. Persoana cu funcție de răspundere s-a adresat cu o plîngere la Procuratura Generală, în Februarie anul curent. În baza probelor acumulate de Poliție, Procuratura a inițiat o cauză penală în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunilor prevăzute de articolul 247: „Constrîngerea de a încheia o tranzacţie sau de a refuza încheierea ei” și 325: „Coruperea activă” ale Codului Penal al Republicii Moldova.

La 20 Iunie 2014, a avut loc o transmitere controlată, efectuată cu autorizarea procurorului, de CD-uri și extrase printate pe foi A-4 ce ar fi conținut date cu caracter personal din bazele de date ale Poliției, privind persoane notorii din sfera culturii și artei din Moldova.

Bănuitul a fost reținut pe un termen de 72 de ore, în conformitate cu prevederile articolului 166 al CPP al RM, membrii grupului de urmărire penală desfășoară în prezent mai multe percheziții pentru depistarea și ridicarea probelor relevante pentru cauza penală.

Inspectoratul General al Poliției, va oferi mai multe detalii pe acest caz, în cadrul unui briefing care se va desfășura astăzi, 20 Iunie, în sediul IGP (strada Tiraspol 11), la ora 15.00.”

Vom reveni cu amănunte!