Motivele care au determinat cresterea pretului cuprului la maxim din ultimii 7 ani

Cotaţia cuprului la bursa London Metal Exchange a crescut, Vineri, pînă la 7.750 de dolari tona, cea mai ridicată valoare înregistrată după luna Martie 2013, pe fondul îngrijorărilor că grupurile miniere vor avea probleme în a face faţă cererii după revenirea economiei mondiale, relatează Agerpres citînd Bloomberg.

Metalul utilizat în producţia de cabluri este în pragul celei de-a cincea săptămîni de creştere, un avans semnificativ alimentat de speranţele că cererea venită din statele dezvoltate va urma aceeaşi tendinţă ca şi piaţa chineză, pe măsură ce criza coronavirusului va fi rezolvată pe parcursul anului următor.

„Este un mediu favorabil din punct de vedere al preţurilor”, este de părere Ivan Arriagada, director general la compania minieră Antofagasta Plc.

Potrivit acestuia, cererea de cupru venită din China s-a menţinut la un nivel solid iar piaţa mondială a cuprului se îndreaptă spre un uşor deficit în 2021.

Progresele realizate în dezvoltarea unor vaccinuri anti-COVID au îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei mondiale, ceea ce ar trebui să crească gradul de utilizare al metalelor.

În cazul cuprului, investitorii mizează şi pe un val de cheltuieli în infrastructuri verzi care vor necesita cantităţi mari de cupru.