MONUMENTUL DOMNITORULUI DIMITRIE CANTEMIR VA FI INSTALAT ÎN MOSCOVA

Monumentul domnitorului Dimitrie Cantemir va fi instalat pe teritoriul Muzeului-rezervaţiei de Stat „Ţariţino” din oraşul Moscova, Rusia. Despre aceasta au discutat ministrul culturii, Monica Babuc, care a avut o întrevedere cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Mukhametshin, a transmis IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Culturii.

Părţile s-au angajat ca să depună toate eforturile pentru finalizarea acestui proiect pînă la sfîrşitul anului. Un alt subiect discutat s-a referit la organizarea Zilelor Culturii Federaţiei Ruse în Republica Moldova (sfîrşitul lunii octombrie 2013), precum şi a Zilelor Culturii Republicii Moldova în Federaţia Rusă (aprilie-mai 2014). În acest sens, Monica Babuc a propus instituirea unor grupuri de lucru comune responsabile de organizarea acestor evenimente culturale.

De asemenea, Monica Babuc a salutat interesul Confederaţiei Internaţionale a Uniunii Artiştilor Plastici din Federaţia Rusă pentru finanţarea editării albumului „Artă Contemporană din Moldova”, care prezintă potenţialul artei contemporane din Moldova.

Farit Mukhametshin a subliniat necesitatea de a da un impuls suplimentar elaborării unui nou program de cooperare între Guvernul Federaţiei Ruse şi Guvernul Republicii Moldova în domeniul umanitar.

Monica Babuc a avut joi, 1 august, o întrevedere şi cu ambasadorul Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman. În cadrul discuţiilor, Monica Babuc a reiterat interesul Republicii Moldova de a obţine asistenţă din partea Suediei în organizarea unui şantier de cercetare arheologică în regiunea satului Varniţa, unde era localizată Tabăra militară a Regelui suedez Carol al XII-a.

Ingrid Tersman şi-a manifestat interesul de a susţine în continuare aceste activităţi, precum şi realizarea unor vizite de studiu şi schimb de experienţă în domeniul restaurării patrimoniului cultural şi pregătirii cadrelor din domeniu.