MOMENTUL POLITIC ACTUAL

Vlad Filat: „ Nici o provocare nu va opri procesul de integrare a noastră europeană”

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a punctat , ieri, în cadrul unui briefing poziţia PLDM faţă de noul sezon politic şi provocările momentului. Astfel, Vlad Filat a menţionat că următoarele luni vor fi decisive pentru Republica Moldova, avîndu-se în vedere parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi obţinerea unei perspective clare pentru liberalizarea regimului de vize cu UE.

Odată cu apropierea Summit-ului de la Vilnius, s-au înteţit provocările care au scopul de a periclita procesul de integrare europeană al ţării. Aceste provocări, oricare ar fi geneza lor, trebuie să fie condamnate.

”Toate aceste acţiuni provocatoare nu au cum să oprească procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, iar încercările de a crea anumite tensiuni în cadrul coaliţiei de guvernare nu vor avea reuşite. Interesul ţării este cel mai important şi noi ne vom concentra în perioada de viitor pentru a realiza scopul nostru naţional, cel de integrare europeană”, a mai spus Vlad Filat.

În context, Vlad Filat a menţionat că decizia Federaţiei Ruse de a interzice importul de băuruti alcolice din Moldova este una regretabilă, care nu contribuie la dezvoltarea relaţiilor moldo-ruse.

În 4 ani de guvernare am avut mai multe momente dificile, dar am demonstrat că ne dorim cu Federaţia Rusă o relaţie strategică, pragmatică. Eu sincer sper că decizia respectivă va fi revăzută în perioada imediată şi că nu vor urma şi alte interdicţii, cum ar fi embargo la exportul de fructe şi legume moldoveneşti, sau acţiuni ce i-ar putea afecta pe cetăţenii noştri care se află la muncă în Rusia”, a spus liderul PLDM.

Vlad Filat a mai subliniat şi faptul că, în această problemă, Republica Moldova are susţinerea partenerilor externi, care şi-au exprimat deja solidaritatea cu ţara noastră.

”Mizez în continuare pe sprijinul partenerilor şi cred că cea mai bună manifestare a acestei susţineri ar fi promovarea mesajului „Dacă eşti european, bea vin moldovenesc şi mănîncă fructe moldoveneşti”, a punctat Vlad Filat.

În această ordine de idei, liderul PLDM a adresat un apel la solidaritate şi unitate către toate forţele politice din ţară, indiferent de culoarea lor, pentru a acţiona consolidat şi responsabil şi urmărind interesul naţional al Republicii Moldova şi nu doar obţinerea unor dividente politice.

”Integrarea europeană presupune un efort susţinut al tuturor şi nu poate să rămînă un proces al elitelor, ci trebuie să fie al societăţii întregi. Este momentul în care trebuie să ne unim cu toţii pentru efort comun”, a subliniatt Vlad Filat.

Liderul PLDM a mai anunţat că, în cel mai scurt timp, va lansa o acţiune ce va avea drept scop oferirea tuturor informaţiilor privind procesul de integrare europeană.

”Pentru a avea o informare amplă, vom mergedin localitate în localitate, vom discuta cu fiecare om şi vom explica ce semnifică aderarea la UE, iar ca rezultat vom obţine ca fiecare cetăţean să înţeleagă ce urmărim noi prin acest proces. Această acţiune îi va uni pe toţi cei cărora nu le este indiferentă soarta ţării şi doresc să contribuie la promovarea integrării europene”, a explicat Vlad Filat.

Serviciul de presă al Partidului Liberal Democrat din Moldova