MOLDOVENII AU VORBIT ANUL TRECUT PESTE 6 MILIARDE DE MINUTE LA TELEFONUL MOBIL

Peste 6 miliarde de minute au vorbit moldovenii la telefonul mobil în anul 2014. Volumul traficului de voce a crescut cu 7,8 la sută faţă de anul precedent, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Competiţia puternică de pe piaţa de telecomunicaţii, ca urmare a implementării portabilităţii numerelor, a scăzut preţurile şi utilizatorii serviciilor de telefonie mobilă au profitat. Iar ofertele din ce în ce mai atractive ale operatorilor de telefonie îi vor determina să vorbească şi mai mult la telefon.

Cea mai semnificativă creştere a traficului de voce, de respectiv 23,7 la sută, a fost înregistrată de Moldcell, după care urmează Orange Moldova cu o majorare de 3,6 la sută, în timp ce în reţeaua Moldtelecom traficul s-a redus cu 3,4 la sută.

Fiecare utilizator a vorbit în 2014 în medie 211 minute pe lună. Totodată, numărul mesajelor expediate prin intermediul acestor reţele a crescut cu circa 53 la sută şi s-a ridicat pînă la 1 miliard 162,1 milioane.

Datele statistice arată că sporirea traficului de voce în reţelele mobile s-a produs pe fundalul unei uşoare diminuări a numărului de utilizatori ai acestui tip de telefonie şi a veniturilor obţinute din vînzarea serviciilor de telefonie mobilă. Veniturile din vînzări per totalul pieţei s-a redus cu 1,1 la sută faţă de 2013, pînă la 3 miliarde 453,4 milioane de lei.

Specialiştii ANRCETI explică diminuarea uşoară a veniturilor şi a numărului de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă prin „migrarea acestora la servicii voce oferite în reţeaua Internet”. Totodată, o parte din consumatori au renunţat la utilizarea cartelelor SIM după finalizarea campaniilor promoţionale ale serviciilor desfăşurate de furnizorii de telefonie mobilă.