MOLDOVA SUB ASEDIUL HOARDELOR COMUNISTE

Nu le pasă de ţară şi de oameni, ci de interesele lor de castă

Autor: Mihai CONŢIU

Cu cît data summit-ului de la Vilnius se apropie mai mult, cu atît mai mult li se urcă sîngele la cap liderilor comunişti de furie că nu-şi pot duce la îndeplinire misiunea antinaţională ce le-a fost dictată, dar pe care şi-au şi asumat-o în virtutea propriilor lor interese meschine. Accentuez că mă refer, în mod expres la liderii comunişti, pentru că numai ei sunt cei care au profitat din plin de guvernarea de 8 ani, nicidecum la oamenii simpli pe care i-au lăsat de izbelişte.

Cinismul lor este îngrozitor şi iată de ce: S-a afirmat, nu de puţine ori, în ziarul nostru, că liderii PCRM vor să revină la Putere spre a se răzbuna. Dar pe cine? Pe actualii guvernanţi împotriva cărora strigă şi îi acuză de toate relele? Nicidecum, pentru că, prin absurd, dacă ar ajunge la Putere, n-or să aibă capete de acuzare credibile împotriva lor. Pot doar să-i aresteze abuziv, aşa cum o făceau cînd erau la guvernare, în „tradiţionalele” zile de Vineri, cu toţi cei căzuţi în dizgraţie. Am văzut doar că toţi cei săltaţi şi arestaţi de comunişti atunci s-au dovedit a fi nevinovaţi!

Adevărul este că vor să ajungă iarăşi la Putere spre a se răzbuna pe poporul moldovenesc, pe toţi moldovenii pe care-i şi consideră înapoiaţi şi vinovaţi că nu i-au mai ales cu majoritatea din anul 2001. Publicistic, din raţiuni superioare şi de nediscutat, l-am sprijinit o bună perioadă de timp pe Vladimir Voronin, mai puţin partidul care-mi era antipatic, crezîndu-l că este pro-european, adeptul independenţei ţării pe care o conducea, că-şi iubea poporul şi că nu vrea să-l ducă în stepa rusească. M-am înşelat amarnic, iar asta mi-a fost dat s-o constat şi chiar s-o aud oarecum chiar de la liderul PCRM.

Domnule preşedinte Vladimir Voronin, unde-i moldovenismul european al domniei voastre, cel cu care ne-aţi înşelat timp de opt ani? Unde vreţi să-i duceţi pe moldoveni sau unde credeţi că-i puteţi duce – într-o Uniune Euro-asiatică şi Vamală care nu va exista niciodată? Chemaţi oamenii la „revoluţie”, dar dumneavoastră ştiţi ce înseamnă cu adevărat o „revoluţie”, ce presupune ea şi în ce context social şi politic izbucneşte? Întreaga comunitate internaţională recunoaşte că R. Moldova este un stat democratic.

Chemîndu-i, cu înşelăciune criminală, pe moldoveni la „revoluţie”, asta înseamnă că vreţi să distrugeţi actualul sistem democratic şi să instauraţi o dictatură comunistă mult mai crîncenă decît cea sovietică, una de tip Nord-coreean, căci asta înseamnă „revoluţie” – înlocuirea unui sistem politic şi social cu un altul! Dar o „revoluţie”, domnule preşedinte, înseamnă sînge, morţi, torturi, deportări, întemniţări, iar istoria este plină cu astfel de exemple! Asta vreţi şi dumneavoastră, căci nu întîmplător chiar la astfel de manifestări chemaţi oamenii şi-i ameninţaţi pe moldoveni!

 Şi cei opt ani de guvernare a PCRM au însemnat dictatură, totalitarism exercitat exclusiv de dumneavoastră şi camarila căreia îi sunteţi captiv definitiv. Se vede bine că acum regretaţi că nu aţi fost un dictator şi mai feroce, că nu i-aţi îndobitocit cu totul pe moldoveni, iar acum credeţi că „aveţi suficientă experienţă”. Am intrat în mileniul III, domnule preşedinte, uitaţi-vă pe harta lumii ca să vedeţi ce se întîmplă cu dictaturile şi dictatorii! Să aibă oare dreptate cei care spun că aţi pierdut de mult controlul, că aţi intrat într-un joc atît de periculos încît, de dragul imaginii de Lider Suprem, vă plasaţi în fruntea celor mai criminale acte antinaţionale?

Ce fel de statalitate aţi consolidat atîta timp cît a fost nevoie de un 7 Aprilie 2009? Atunci, într-adevăr, s-a schimbat un „sistem” – cel dominat de dumneavoastră, de sistemul oligarhic pe care-l reprezentaţi! I-aţi minţit pe moldoveni şi i-aţi îngenuncheat timp de 8 ani. Ne-aţi dus de nas cu presupusa dumneavoastră voinţă, spirit de dreptate, dragoste faţă de ţară, dar cel mai mult i-aţi manipulat pe moldoveni cu joaca de-a credinţa în Dumnezeu cînd spoiaţi cîteva mănăstiri sau biserici. Şi noi am căzut în această capcană! Pînă cînd? Vă mai amintiţi cînd aţi spus că „moldovenii sunt proşti”?

Grozăvia cea mai mare constă în cruzimea cinică prin care vrea preşedintele PCRM să se răzbune pe moldoveni tocmai cu ajutorul... moldovenilor. Bieţii oameni n-au de unde să ştie că liderii comunişti îi transformă în nişte hoarde printr-o manipulare de-a dreptul criminală. În timp ce ei protestează pentru PCRM, nu-şi dau seama că, simultan, îşi aleg singuri calitatea de victime sigure ale „marilor boieri, oligarhi” comunişti. De ce oare, în timpul guvernării de opt ani a PCRM, nomenclatura comunistă se îmbogăţea ca-n poveşti în timp ce poporul murea de foame, se împuţina tot mai mult din cauza sărăciei? Un revoluţionar adevărat îşi donează averea celor săraci, poporului pe care vrea să-l scoată la lumină...! Oare cei pe care comuniştii îi aduc din provincie, în excursie la Chişinău, „ca să facă revoluţie, ştiu cîte milioane au în cont „revoluţionarii-şefi?

Cum îşi înşeală Voronin adepţii?

„În politică, nu este important sau nu adevărul, ci important este ca oamenii să te creadă”, spunea americanul Avram Noam Chomsky. Acesta este şi autorul unul Decalog, în care a identificat şi a explicat, într-o formulare pe înţelesul tuturor, regulile de bază ale manipulării pe care se bazează politicienii în criza de legitimitate şi pe care el le numeşte strategii ale diversiunii. Iată, pe scurt, Decalogul Chomsky spre a se înţelege mai bine cum îi manipulează pe moldoveni Voronin şi camarila sa:

„Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decît cu problemele lui adevărate, adică să i se distragă permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptînd-i-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional”. În cazul dat, Voronin le vorbeşte moldovenilor despre punctele de control al migraţiei, care, de fapt, tot el este cel care le-a legalizat, despre dezastrele şi sărăcia care vor veni peste ţară dacă va intra în UE, uitînd că guvernarea comunistă ruinase ţara, iar UE a fost cea care a salvat-o după 2009 etc.

„Poporul trebuie să-i perceapă pe liderii politici drept salvatori ai naţiunii. Pentru aceasta, ei inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile.”

Nu mai este un secret pentru nimeni că Voronin s-a crezut şi se crede un nemuritor salvator al naţiunii. De ce oare n-a salvat ţara în 8 ani de aflare la Putere? Vedem cu toţii cîte false ameninţări la adresa ţării şi oamenilor inventează liderii comunişti, aşa cum ar fi integrarea în UE, oferind „soluţia salvatoare” cu integrarea în Uniunea Vamală.

„Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău.” Nu asta fac, de patru ani, comuniştii, chiar dacă nivelul de trai a crescut? Acum ei îi pregătesc pe moldoveni pentru mai rău, ştiind că dacă ar ajunge la Putere va fi şi mai rău, dar vor avea pe cine da vina, iar oamenii „vor înţelege” că trebuie să suporte o viaţă mai grea deoarece vor crede că ei au dorit schimbarea.

„Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei.”

Pentru aceasta, liderii politici fac tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Ei încurajează reacţiile emoţionale ale oamenilor pentru că aşa sînt cel mai uşor de manipulat.” Constatăm că chiar asta fac Voronin, Tkaciuk, Munteanu, Petrenko, Reşetnikov, Muşuk etc. atunci cînd îi cheamă pe moldoveni la revoluţie, la nesupunere civilă etc.

moldova2 copy.jpg

Comuniştii sunt disperaţi că moldovenii sunt ajutaţi de Europa

Disperarea şi violenţa fără de margini a comuniştilor vin şi din aceea că UE ajută R. Moldova la modul cel mai concret cu putinţă. Ei ştiu prea bine că o susţinere permanentă a ţării de către Occident echivalează cu o creştere a gradului de dezvoltare, însă acest lucru ar însemna un eşec electoral uriaş şi ireversibil pentru PCRM.

Marţi, în cadrul dezbaterilor celei de-a doua moţiune de cenzură înaintată de comunişti, pe fondul mitingului de presiune, intimidare din stradă organizat de PCRM, premierul Iurie Leancă a spus: "Opoziţia urmăreşte să pericliteze activitatea Guvernului, însă anunţ că avem un stat puternic, capabil sa facă faţă tuturor provocărilor. E momentul să o spunem deschis: tot ce face PCRM are drept scop generarea unei crize politice, ca ţara noastră să deraieze de la cursul european. Aceasta este durerea reală a PCRM. Timpul pînă la summit-ul de la Vilnius se scurge rapid şi ei vor cu orice preţ puterea. Nu situaţia din Transnistria îi interesează, ci puterea. Ei înţeleg că anul viitor vom obţine rezultate importante, proiecte din fonduri europene, zona de liber schimb, regim liberalizat de vize şi vor ca sa blocheze activitatea Guvernului".

Tot în acest context, este de notat şi o afirmaţie de-a lui Adrian Candu, vicepreşedintele Parlamentului, care a spus: „Ce credeţi că se va alege din PCRM dacă ar mai sta patru ani în opoziţie? Acest partid, cel mai probabil, ar dispărea de pe scena politică. În acest an, ei joacă ultima lor carte. Comuniştii vor să revină la putere printr-o metodă cinic, distrugînd viitorul ţării şi al cetăţenilor ei. PCRM are locul lui, în lada de gunoi a istoriei – acolo unde ajung toţi trădătorii, toţi cei care îşi bat joc de ţară”.

Ajutorul necondiţionat şi fără precedent acordat R. Moldova de către UE, faptul că ţara a fost vizitată în aceşti ultimi patru ani de către mai mulţi oficiali occidentali decît în perioada de la declararea independenţei de stat şi pînă în 2009, certitudine că porţile UE ne sunt deschise o dată cu summit-ul de la Vilnius şi multe altele, toate puse în oglindă cu fosta guvernare comunistă şi cu primitivismul acţiunilor comuniştilor din ultimii patru ani, scoate la iveală un PCRM expirat, îmbătrînit, depăşit de evenimente, antinaţional, extremist şi inutil unei societăţi moderne care vrea să evolueze, nu să se întoarcă în Comuna Primitivă.

Sursele noastre ne spun că, în ultimul timp, cam mai toţi liderii şi lideraşii partidelor de stînga de aici, care toate sunt extremiste, au avut diverse întîlniri de taină prin Rusia. Probabil că acesta-i şi rostul pentru care Voronin a cerut reunificarea forţelor de stînga pentru demiterea actualei guvernări şi denunţarea summit-ului de la Vilnius. În cazul acesta, lucrurile sunt previzibile – nu vom avea parte de o astfel de alianţă! Poate cu excepţia lui Dodon, cine şi-l mai doreşte lider suprem pe Voronin, pe care nici ruşii nu-l vor?

Oricum, R. Moldova este în fierbere şi este permanent asediată de hoardele comuniste tocmai pentru că toţi oficialii occidentali nu vor să ne părăsească, ne doresc prezenţi în marea familie europeană şi ne dau siguranţa uşilor deschise la summit-ul de la Vilnius. Dacă, după parafarea Acordului de Asociere de la Vilnius, anul viitor acesta va fi şi semnat de către toate statele UE, aşa cum se şi doreşte, atunci acest lucru echivalează cu ultimul cui bătut în sicriul PCRM.

Ce-i de făcut?

Pe „fondul fără fond” al isteriei comuniste, politicienilor coaliţiei de guvernare le revin şi alte sarcini fundamentale, le-aş zice. Ei au obligaţia elementară, din respect faţă de propriul popor, să se deplaseze permanent, cît de des, în teritoriu, aşa cum o fac în timpul campaniei electorale. Ei trebuie, de la om la om, să le explice moldovenilor simpli ce înseamnă integrare europeană şi ce presupun etapele acesteia. Oamenii trebuie să ştie, să fie bine informaţi, căci numai aşa vor putea cîntări bine lucrurile şi vor înţelege marea minciună comunistă. De exemplu, dacă s-ar fi lucrat corect, onest, atunci şi găgăuzii şi-ar fi dorit integrarea europeană. Nu şi-a măritat Mihail Formuzal fata după un american?

Nu-i suficient ca doar liderul PLDM, Vlad Filat, să se deplaseze în teritoriu, acelaşi lucru trebuie să-l facă şi deputaţii, miniştri, alţi demnitari, şefi de filiale locale de partid etc. Adevărul este că partidele pro-europene de la guvernare trebuie să fie primele care educă poporul în spiritul valorilor, principiilor şi democraţiei europene, să le demonstreze, personal, moldovenilor că PCRM vrea să-i ţină în obscurantism. Acest lucru trebuia demarat mai de mult, dar nici mîine nu este tîrziu. Moldovenii au nevoie să înţeleagă care trebuie să le fie rostul şi care-s perspectivele reale şi benefice ale ţării lor în context european, iar aceste lămuriri nu pot fi lăsate pentru campania electorală întrucît va fi prea tîrziu!

Partidele pro-europene ar putea să-şi delege în teritoriu chiar şi voluntari în acest scop, iar pentru astfel de întreprinderi, cu siguranţă, va exista şi un suport concludent chir din partea Delegaţiei UE în R. Moldova dar şi din partea ambasadelor occidentale acreditate la Chişinău.

Domnilor, avem probleme, dar le putem rezolva numai dacă dorim, căci dacă dormim – nimeni nu le va soluţiona în locul nostru! Poate doar Reşetnikov şi Voronin. Dar în felul lor, adică prin minciună, înjosire, manipulare şi exploatare.