MOLDOVA A COBORIT IN CLASAMENTUL MONDIAL AL LIBERTATII ECONOMICE

Republica Moldova a coborît o poziţie, pînă pe locul 111, într-un clasament global al libertăţii economice, în care au fost incluse 178 de ţări, potrivit unui studiu realizat de Heritage Foundation în parteneriat cu Wall Street Journal.

Economia moldovenească este considerată drept „parţial liberă” şi înregistrează un scor de 57,5 puncte dintr-un total de 100. Din 2011, indicele libertăţii economice al Republicii Moldova a avansat cu 1,8 puncte. Progresele modeste confirmă eforturile continue menite să transforme economia post-comunistă într-un sistem de piaţă liberă, constată autorii raportului.

Potrivit Index of Economic Freedom 2015, la fel ca şi în anul trecut Republica Moldova a fost plasată pe locul 39 din cele 43 de state din Europa, iar scorul său total este sub media globală (60,4). Moldova se situează mai sus în clasamentul regional decît state precum Grecia, Federaţia Rusă, Belarus, Ucraina, însă este devansată, de România, Georgia, Armenia, Macedonia, Ungaria, Bulgaria. Pe primele trei poziţii în Europa se află Elveţia, Estonia şi Irlanda.

Republica Moldova a înregistrat îmbunătăţiri în trei din cele zece criterii în funcţie de care este calculat indicele libertăţii economice. Faţă de anul precedent punctajul este mai mare pentru libertatea muncii, libertatea monetară şi corupţia, care compensează declinul libertăţii afacerilor şi controlul cheltuielilor guvernamentale.

„Performanţa economică este mult sub potenţial. Intervenţiile persistente ale statului în sectorul privat favorizează creşterea riscurilor economice într-un mediu politic instabil. Instabilitatea politică lasă politica fiscală fragmentată, de asemenea, în ţară persistă fenomenul de corupţie în majoritatea domeniilor birocratice”, se mai constată în studiu. Povara fiscală totală se ridică la 32 la sută din venitul intern. Cheltuielile guvernamentale sînt echivalente cu 40,1 la sută din producţia internă, iar datoria publică este egală cu aproximativ 24 la suta din produsul intern brut.

Pe parcursul a 20 de ani, scorul libertăţii economice a Republicii Moldova a avansat cu peste 20 de puncte, a şasea cea mai mare îmbunătăţire înregistrată de vreo ţară din lume.

Libertatea economică este evaluată în 10 domenii, punctajul fiind acordat pentru gradul de libertate a afacerilor, comerţului, libertatea fiscală, libertatea faţă de intervenţia guvernului, libertatea monetară, a investiţiilor, financiară, a pieţei muncii, pentru respectul drepturilor de proprietate, absenţa corupţiei. O economie este cu atît mai liberă, iar intervenţia statului mai mică, cu cît indicele este mai înalt.

Pe primele trei locuri în clasament la nivel mondial se află Hong Kong, Singapore şi Noua Zelandă.

Sursa: Moldpres