MITA ELECTORALA ROMANEASCA DE 350.000 DE EURO IN RM, SUB UMBRELELE LUI PLAHOTNIUC SI LEANCA

De ce SIS, Procuratura şi CNA nu se autosesizează şi tac… filosofic?

Autor: Mihai CONŢIU

Deja în Republica Moldova se ştie cu cîtă eficienţă activează, în România, Direcţia Naţionale Anticorupţie (DNA), Serviciul Român de Informaţii (SIS), Procuratura, Poliţia, Justiţia şi alte structuri afiliate. În România corupţia este combătută serios de tot. Din nefericire pentru statul Republica Moldova, de succesul acestor instituţii româneşti se bucură doar moldoveanul simplu, care, doar el, este umilit şi nedreptăţit tocmai de către instituţiile moldoveneşti similare celor din România. Anume cetăţenii moldoveni simpli sînt cei care cer ca DNA din România să treacă Prutul, nu şi de către cel care controlează SIS, Procuratura, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), Comisia Naţională de Integritate (CNI) şi Justiţia, iar aici este vorba despre Vladimir Plahotniuc. La noi CNA este o instituţie moartă. Viorel Chetraru are o singură preocupare: aleargă dimineţile pe la Valea Morilor că s-a cam îngrăşat şi abia de se mişcă.

La felul cum lucrează aceste instituţii moldoveneşti, putem spune că statul Republica Moldova este asediat şi capturat în mod terorist de către Plahotniuc. Toate dosarele penale sînt intentate, la comandă, împotriva tuturor oponenţilor politici care se opun teroristului numărul unu al acestei ţări, precum şi celor cărora Vlad Plahotniuc vrea să le preia afacerile sau îl incomodează. Puţini sînt acei moldoveni care înţeleg, cu luciditate, că ţara a ajuns în falimentul în care se află din cauza acestui individ nemilos. Cine face coaliţie cu Plahotniuc, este de fapt împotriva ţării.

Cei mai mulţi dintre moldoveni nu ştiu nimic despre această ciumă care a cuprins Moldova din cauză că, zilnic, sînt manipulaţi şi li se spală creierele prin intermediul unui imperiu mediatic stăpînit ilegal – televiziuni, posturi de radio, ziare, site-uri informaţionale şi bloguri –, prin scoaterea la rampă a unor armate „credibile”, în faţa oamenilor simpli, de comentatori politici, pretinşi analişti politici, istorici, sociologi şi alţi formatori de opinie, toţi fiind plătiţi cu bani murdari, cumpăraţi cu bani care ar fi trebuit să se afle în bugetul de stat, nu în conturile unui singur individ.

Filială românească electorală infracţională în Republica Moldova

Pe data de 24 Iunie 2015, DNA l-a audiat pe deputatul român Ghiţă Sebastian Aurelian. Într-un comunicat oficial al DNA, printre altele, se menţionează:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus, faţă de inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, deputat, modificarea condiţiilor controlului judiciar dispus anterior şi prelungit, cu impunerea unor obligaţii suplimentare, şi anume: trafic de influenţă, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată. (…)

…În acelaşi registru infracţional, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian a conceput, iniţiat şi coordonat o activitate de corupere a alegătorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidenţiale din anul 2014, în scopul obţinerii de voturi pentru candidatul Ponta Victor Viorel. Suma remisă de inculpat pentru influenţarea opţiunilor electorale a fost în cuantum de 350.000 Euro.

Inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală de inculpat şi noile acuzaţii, în conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi au colaborat cu Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.”

SIS, Procuratura şi CNA nu se autosesizează pentru că nu cunosc această procedură sau pentru că nu le permite Plahotniuc?

Aşadar, în România, deputatul Ghiţă Sebastian Aurelian este cercetat penal şi pus sub control judiciar pentru coruperea alegătorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidenţiale din 2014, prin cumpărarea de voturi pentru Ponta Viorel Victor, cu suma totală de 350.000 de Euro.

După cum s-a constatat chiar în timpul scrutinului electoral din Moldova, pentru alegerea preşedintelui României, alegătorilor moldoveni, cu cetăţenie română, li s-au oferit cîte un ceas şi 50 de lei fiecăruia pentru un vot favorabil lui Ponta. Astfel de mite electorale au fost oferite chiar şi în incinta unor primării, aşa cum a fost şi cea din Nisporeni. Martorii au declarat că ceasurile şi banii au fost oferiţi de Partidul Democrat din Moldova, partid care a organizat multiple curse cu microbuze prin sate pentru a aduce persoanele cu dublă cetăţenie la secţiile de votare.

Demn de reţinut este faptul că anul trecut a fost semnat un acord între Partidul Social Democrat a lui Victor Ponta şi Partidul Democrat din Moldova (finanţat şi controlat de Vlad Plahotniuc) privitor la colaborarea electorală dintre cele două formaţiuni. 

În această combinaţie, însă, intră şi Iurie Leancă. Pe atunci el era premier din partea PLDM şi era şi membru al acestui partid. Vă reamintim că PLDM, ca membru al familiei politice europene a Partidului Popular European, forţă care conduce Parlamentul European, l-a susţinut în alegeri pe actualul preşedinte român Klaus Iohannis. Cu toate acestea, Leancă a preferat să-l susţină pe socialistul perdant Ponta, cot la cot cu Plahotniuc. Din exces de zel, poate şi spre a-l sfida pe Vlad Filat la ordinul aceluiaşi Plahotniuc, Leancă s-a făcut de rîs în toată România prin aceea că a participat la lansarea megalomană, de tip Nord-coreean, în campania electorală a lui Ponta, pe Arena Naţională din Bucureşti.

Ulterior, tot la ordinul lui Plahotniuc, Leancă părăseşte PLDM şi, culmea!, are tupeul nemăsurat să-şi dorească înfiinţarea Partidului Popular European din Moldova. El vrea să-şi adjudece titulatura Partidului Popular European pe care tocmai îl trădase la alegerile prezidenţiale din România, motiv pentru care a şi fost admonestat de către oficialii europeni.

Prin urmare, în România există o anchetă penală serioasă pentru această fraudă de proporţii, iar în Republica Moldova nu este posibil aşa ceva. De ce? Păi răspunsul l-am dat în clipa în care i-am amintit pe cei implicaţi în această gravă infracţiune penală! Cum să-şi permită SIS, Procuratura şi CNA să se autosesizeze într-un caz penal în care vinovat este, în primul rînd, Vlad Plahotniuc, şeful lor din umbră, şi Iurie Leancă, protejatul lui Plahotniuc şi prietenul premierului român cercetat penal Victor Ponta?

Cei 350.000 de Euro destinaţi coruperii alegătorilor moldoveni, totuşi, au intrat cumva în Republica Moldova? Cum? Cei 350.000 de Euro au ajuns, fireşte, la aliaţii politici şi prietenii lui Ponta. Nu vine nimeni ilegal din România cu o geantă cu 350.000 de Euro ca să-i dea unui amărît oarecare spre a-i împărţi alegătorilor. O astfel de sumă se dă celor mari, căci doar ei ştiu pe cine să delege să-i împartă. De suma asta numai Plahotniuc şi Leancă puteau beneficia direct. Cît şi-or fi oprit pentru ei şi cît au dat celor cărora le-au cumpărat voturile… este treaba lor, dar, ţinînd seamă de cîte voturi a beneficiat Ponta, se intuieşte că nu toată suma a fost folosită în scopul prevăzut de cei de la Bucureşti. Iohannis a cîştigat aici fără să cumpere măcar un vot, iar asta spune multe…!

Aşadar, faptele penale există: cineva a introdus ilicit suma de 350.000 de Euro în Republica Moldova; cineva a primit aceşti bani; cineva a plănuit metodele ilegale de cumpărare a voturilor moldovenilor pe teritoriul Republicii Moldova; probe ale cumpărării voturilor au fost surprinse şi date publicităţii etc. Oare acestea nu se constituie într-un lanţ întreg de infracţiuni penale de vreme ce s-au săvîrşit pe teritoriul Republicii Moldova?

SIS, Procuratura şi CNA ştiu foarte bine, sînt conştiente de gravitatea penală a acestor infracţiuni penale, dar tac pentru îi cunosc şi pe principalii vinovaţi, mai exact pe capii acestor operaţiuni – Plahotniuc şi Leancă, dar şi pe executanţii simplii, din teren!

Aţi văzut, în exemplul arătat mai sus cu deputatul român cercetat penal, că DNA se bucură de sprijinul Serviciului Român de Informaţii (corespondentul SIS-ului moldovenesc). La fel colaborează şi aici SIS cu Procuratura şi CNA, numai că în interesul personal al lui Plahotniuc, nu în cel al ţării şi al cetăţenilor, aşa cum este în România.

În mod normal, după autosesizarea DNA din România şi demararea anchetei penale în acest caz, SIS, Procuratura şi CNA ar fi trebuit să procedeze la fel şi în Republica Moldova şi să colaboreze cu autorităţile româneşti pentru elucidarea pînă la capăt a acestei acţiuni penale (doar aceste instituţii ale noastre se reformează şi ele şi ne duc spre Europa, nu?!), adică pînă acolo încît să fie descoperiţi şi pedepsiţi şi complicii moldoveni care au participat la această infracţiune.

SIS, Procuratura şi CNA par să ne rîdă în nas, să ne sfideze atunci cînd ne demonstrează clar că „procedura autosesizării” nu trebuie să existe şi să se aplice şi în Republica Moldova. Aceste instituţii se autosesizează doar în cazurile unor mici găinării sau în situaţii în care sînt vizaţi toţi cei pe care Plahotniuc vrea să-i măture din calea sa şi să-i închidă. Acum vedeţi cît de mult au renunţat la credibilitate şi onoare aceste instituţii, chiar şi în cazul descris mai sus, în care, elementar, nu se autosesizează după modelul autosesizării DNA din România?

Îşi mai aduce aminte cineva în ce ţară se trăieşte pe aceste meleaguri?

Noi ne-am autosesizat şi, la rîndu-ne, ca ziar, scriem despre tot ceea ce se întîmplă, despre ceea ce nu se întîmplă şi despre ceea ce ar trebui să se întîmple. Oare acum, în al doisprezecelea ceas, SIS, Procuratura şi CNA se vor autosesiza? Să zicem că n-au auzit despre acest caz pentru că nu citesc ziarele româneşti, deşi este greu de crezut, dar poate că după cele scrise şi de noi, cine ştie?, poate se vor mai gîndi! Aiurea, se vor preface că nu citesc „Moldova Suverană”. Cum să fii şef în R. Moldova şi să fi văzut că citeşti?!! Ruşine mare!

Ciudat este că acest caz de inculpare penală a deputatului român Ghiţă Sebastian Aurelian a apărut în presa moldovenească sub forma unor ştiri mai mult sau mai puţin detaliate, însă nimeni nu a îndrăznit să facă o anchetă publicistică prin care să-i depisteze pe complicii moldoveni. Nici măcar „cinstitul român-basarabean” Mihai Ghimpu, care se dă şi jurist, nu are curajul să deschidă gura la această cauză, în care au fost fraudaţi bani din buzunarele românilor, la care el spune că ţine enorm. Vedeţi cît de puternic (mai mult obraznic) este Plahotniuc cu întregul său imperiu mediatic şi cu slugile lui politice?

Pînă una, alta, provocăm sau solicităm legitim SIS, Procuratura şi CNA să ne răspundă sau să ne spună, pentru că este un subiect la larg interes public, ce ştiu despre implicarea penală a complicilor moldoveni în acest caz, dacă au întreprins vreo măsură sau dacă se află în vreun stadiu de informare, documentare şi cercetare a cauzei!

Îşi mai aduce aminte cineva în ce ţară se trăieşte pe aceste meleaguri?