MINISTRUL FINANŢELOR SPERĂ CĂ SECTORUL PRIVAT VA ADMINISTRA BEM MAI BINE DECÎT STATUL

Anatol Arapu, ministrul Finanţelor, şi-a exprimat speranţa că sectorul privat va fi un administrator mai bun pentru Banca de Economii a Moldovei (BEM) decît a fost statul. Cota statului în această bancă s-a redus de la 56,13% la 33,38% după ultima emisiune suplimentară de acţiuni, transmite IPN.

Consiliul de administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare a constatat că  procedurile privind emisiunea suplimentară de acţiuni, în sumă de 80,2 mln lei, au fost legale, toţi acţionarii au avut acces la documentele respective şi au avut posibilitatea de a achiziţiona prin abonare închisă un număr de acţiuni proporţional cotei lor de participare în capitalul băncii. Statul nu s-a abonat la acţiunile din această emisiune, dar şi-a păstrat cota de 33,38%, care îi permite să blocheze deciziile aprobate de Adunarea Acţionarilor, dacă acestea vor fi în contradicţie cu interesele sale. Actualmente BEM are peste 2000 de acţionari, cei mai mari fiind statul (33,38% din acţiuni) şi compania „Sisteme Informaţionale Integrate” SRL (33,72%), care a procurat mai multe acţiuni din emisiunea suplimentară.

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a spus că, dacă situaţia la BEM se va îmbunătăţi, va creşte şi valoarea pachetului de acţiuni pe care îl deţine statul în această bancă, în sensul că acţiunile vor avea un preţ de piaţă mai mare.