MIHAI POALELUNGI A FOST REALES PRESEDINTE AL CSJ

Mihai Poalelungi a fost reales pe 9 februarie de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ).

Acesta a fost singurul candidat înscris la funcţia de preşedinte al CSJ, fapt care a declanșat mai multe nemulțumiri în rîndurile societății civile. Astfel, zeci de oameni au protestat în faţa CSM pentru a-și manifesta nemulțumirea și dezacordul față de renumirea lui Poalelungi în această funcție.

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr Andrei Năstase, prezent la protest, a declarat că ”această persoană nu întrunește toate principiile meritocrației și integrității pentru a ocupa această funcție de răspundere”.

La rîndul său, preşedintele CSM, Victor Micu, a menționat că ”concursul a fost transparent şi orice persoană a avut dreptul să-și depună candidatura, însă alţi candidaţi la funcţia respectivă nu au fost înregistrați, iar CSM este obligat să examineze chiar și o singură candidatură”.

Mihai Poalelungi a fost ales președinte al Curţii Supreme de Justiţie în anul 2012.

Potrivit legislației în vigoare, președintele CSJ este ales pe un termen de patru ani de către CSM și votat de către Parlament.