MIEPO LANSEAZĂ PROCEDURA DE COLECTARE A PROPUNERILOR DE PROIECTE PENTRU A FI SUSŢINUTE DIN PROGRAMUL “PROMOVAREA EXPORTULUI ŞI ATRAGEREA INVESTIŢIILOR” ÎN ANUL 2014

MIEPO, în calitatea sa de instituţie coordonatoare a procesului de gestionare a Programului “Promovarea Exportului şi Atragerea Investiţiilor”, anunţă despre colectarea propunerilor de proiecte pentru a fi incluse în Planul activităţilor de realizare a Programului pe parcursul anului 2014.

Programul reprezintă instrumentul statului în internaţionalizarea afacerilor şi urmăreşte obiectivele de promovare a investiţiilor străine directe şi sprijinire a companiilor străine care doresc să înfiinţeze sau să-şi extindă afacerea în Republica Moldova, dezvoltarea întreprinderilor autohtone, prin susţinerea acestora în eforturile lor de diversificare a pieţelor, creşterea exportului şi sporirea competitivităţii la nivel internaţional.

Ţinînd cont de obiectivele enunţate, vor fi finanţate din Program acele propuneri de proiect, care vor conţine acţiuni orientate spre promovarea imaginii Republicii Moldova pe plan internaţional, a climatului investiţional şi oportunităţilor investiţionale şi de export ale Republicii Moldova; asigurarea creşterii gradului de conştientizare a Republicii Moldovei ca destinaţie de investiţii; sprijinirea investiţiilor străine directe şi atragerea de noi investiţii străine, inclusiv prin crearea unui portofoliu de investiţii, constînd în proiectele publice, private şi pe bază de parteneriat public-privat; promovarea dialogului public-privat, în scopul de a construi un mediu de afaceri mai bun şi mai prosper, pentru dezvoltarea sectorului privat şi dezvoltarea economică a ţării; promovarea de bunuri şi servicii moldoveneşti pe pieţele externe, prin organizarea diverselor evenimente în ţară şi peste hotare; elaborarea unor studii de marketing necesare promovării oportunităţilor investiţionale ale Republicii Moldova, precum şi promovării bunurilor şi serviciilor moldoveneşti peste hotare.

Pentru a putea beneficia de finanţare/cofinanţare din Program, propunerile de proiect urmează să întrunească un şir de condiţii minime, ce ţin de impactul evenimentului prin prisma realizării obiectivelor atragerii investiţiilor străine şi promovării exportului moldovenesc. Totodată, vor fi finanţate cu precădere acele acţiuni care vor avea un efect pozitiv asupra unui număr mai mare de companii autohtone. Prioritate vor avea acele propuneri pentru care există cofinanţare şi din alte surse decît Programul, astfel scopul urmărit fiind obţinerea efectul multiplicativ.

Propuneri de proiecte sînt aşteptate din partea unui şir de actori, care au printre principalele direcţii de activitate dezvoltarea mediului de afaceri din Republica Moldova şi interconectarea acestuia cu cel internaţional (instituţiile de stat, asociaţiile sectoriale, camerele bilaterale, proiectele internaţionale, prezente în Republica Moldova, etc.). La examinarea propunerilor se va ţine cont de experienţa instituţiei de a organiza acţiuni/evenimente de genul celor propuse şi existenţa eventualilor parteneri.

Propunerile colectate vor fi înaintate Consiliului de administrare a Fondului Programului “Promovarea Exportului şi Atragerea Investiţiilor” (format pe bază de paritate a reprezentanţilor sectorului public şi cel privat). După examinarea acestor propuneri, Consiliul va lua decizia finală referitor la proiectele care vor beneficia de sprijinul oferit în cadrul Programului.

Natalia Haidarli,

Consultant of Export Promotion Division

Moldovan Investment and Export Promotion Organisation

Phone: +373 22 23 27 03

Fax: +373 22 22 43 10

E-mail: natalia.haidarli@miepo.md; nataliahaidarli@gmail.com

Webpage: www.miepo.md