MESAJ CU PRILEJUL ZILEI PROFESIONALE A LUCRATORILOR DIN INVATAMINT

STIMAȚI PEDAGOGI,

Vă adresez calde felicitări cu ocazia zilei profesionale, împreună cu întreaga admirație și considerație pentru responsabila misiune ce Vă revine – de a modela oameni, caractere și destine, mulţumindu-Vă pentru lumina pe care o împărtășiți cu dragoste, bunăvoință și sacrificiu.

Profesia pe care ați ales-o, sau, mai bine zis, care V-a ales, îmbină armonios responsabilitatea față de viitor cu bucuria de a rămîne în memoria fiecărui discipol fie prin chipul luminos, fie prin modelul de viață. Imprimați în conștiința și în inima celor ce și-au potolit setea de cunoaștere la izvorul înțelepciunii și trăirii Dumneavoastră valori pe care le vor transmite copiilor lor: dragostea de Patrie, ideea de supremație a binelui, încrederea în forțele proprii și în libertatea cugetului. Cu certitudine, liantul prin care uniți generații Vă face veșnici. Or, nu există „foști”, ci mereu „ai noștri” profesori, educatori, învățători, părinți.

Importanța dascălului, și îi am în vedere pe toți participanții la actul formării Omului, dar, mai ales nobila povară a acestei meserii, este neînțeleasă și neonorată în societatea actuală. Timpul schimbător înaintează cerințe cărora sîntem nevoiți să le facem față cu toții, dar în primul rînd Dumneavoastră, cei care pregătiți profesionistul și cetățeanul de mîine. Educația de calitate trebuie să fie prioritate națională nu doar pe hîrtie, iar progresul trebuie să se realizeze nu doar la nivel birocratic. Timpul și eforturile Domniilor Voastre trebuie canalizate spre autoperfecționare, nu irosite pe redactarea interminabilelor rapoarte.

DRAGI PRITENI,

Acest miez de toamnă bogată cu soare darnic este decorul frumos al sincerelor urări de sănătate multă, succese remarcabile, performanțe deosebite în realizarea obiectivelor personale și profesionale, menite să contribuie la prosperarea țării noastre.

Împreună putem schimba lucrurile în Republica Moldova. S-o facem spre binele urmașilor noștri!

Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova