MARIAN-JEAN MARINESCU: „VOI AVEA CA PUNCT PERMANENT PE AGENDĂ REPUBLICA MOLDOVA”

Interviu oferit în exclusivitate pentru Moldova Suverană de către europarlamentarul Marian-Jean Marinescu

M.C. Sunteţi primul deputat al Parlamentului European care v-aţi deschis un birou europarlamentar la Chişinău, care devenea totodată şi primul cabinet europarlamentar din afara UE. Ce ne puteţi spune despre dificultatea acestei iniţiative în contextul în care acest lucru s-a întîmplat în perioada guvernării comuniste, la ce a folosit şi cum aţi fructificat-o, date fiind tensiunile politice de atunci?

M.J.M. Nimeni nu putea să mă oprească să deschid un cabinet la Chișinău. De altfel, a fost primul cabinet deschis de un deputat european într-un stat care nu era membru al UE. Eu am vrut ca lucrurile să se desfășoare normal: am trimis o scrisoare președintelui Parlamentului, domnului Marian Lupu, în care mi-am prezentat intenția. Nu am primit nici o obiecție, m-am văzut cu dl. Lupu la Chișinău, am deschis cabinetul. Cred că a fost o situație benefică pentru ambele părți. Informațiile circulate din ambele direcții s-au bazat pe realitate, nu pe zvonuri, și m-au ajutat în luările de poziție din Parlamentul European.

M.C. Cum se vedea Republica Moldova de la Bruxelles în perioada guvernării comuniste şi cum se vede acum?

M.J.M. Este, bineînțeles, o diferență. Atunci nu se putea defini o poziție foarte clară. Impresia era totuși că Moldova înclină către Est, ceea ce era adevărat. Reformele către un stat de drept, democratic, erau întîrziate, libertatea presei era îndoielnică, nu exista nici un progres economic, ceea ce îngreuna foarte mult situația cetățenilor moldoveni. Venirea la guvernare a coaliției pro-Europa a clarificat situația. S-au făcut eforturi mari, benefice în primul rînd pentru Moldova și apoi pentru apropierea Moldovei de Uniunea Europeană. Reformele cerute de UE sunt normale, sunt reforme care determină un stat democratic, în beneficiul cetățeanului. Nu sunt reforme avînd ca unic scop integrarea europeană, ele asigură cetățeanului din Moldova respectarea principiilor și valorilor democratice, a drepturilor omului, perspectiva unei îmbunătățiri a nivelului vieții.

M.C. Comisia LIBE a dat un vot pozitiv ridicării vizelor pentru cetăţenii moldoveni. Acest vot reprezintă finalul a ceea ce poate oferi UE Republicii Moldova sau un nou început?

M.J.M. Votul reprezintă continuarea măsurilor pe care UE le-a luat ca răspuns la eforturile și progresele pe care Moldova le-a făcut în ultimii ani. În nici un caz nu este finalul. Și UE și Moldova mai au mult de lucru împreună. Eforturile trebuie continuate de ambele părți. Eu îmi permit să felicit membrii coaliției pro-Europa pentru determinarea și tăria de a rezista tuturor presiunilor de pînă acum și să le urez multă putere să reziste și în continuare la presiunile interne și externe care vor urma. Trebuie să fie siguri de un lucru: UE va fi alături de ei.

M.C. Care sunt paşii pe care ar trebui să-i facă Guvernul de la Chişinău în perioada următoare astfel încît Republica Moldova să primească o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană?

M.J.M. Guvernul de la Chișinău ar trebui să respecte angajamentele luate prin Acordul de Asociere, să utilizeze la maxim resursele și oportunitățile oferite de acest Acord. Este simplu de spus, dificil de înfăptuit, dar posibil. Aplicarea prevederilor Acordului va avea influențe pozitive asupra vieții moldovenilor și sunt sigur că în acest fel va crește și suportul lor pentru UE. Și atunci cînd Moldova va fi pregătită, sunt convins că UE nu va avea nimic de spus împotriva aderării.

M.C. Ce poate face UE pentru a ajuta Republica Moldova să reziste acţiunilor Federaţiei Ruse şi ce ar trebui să facă alianţa de guvernare de la Chişinău pentru a putea fi ajutată de UE să reziste?

M.J.M. UE a sprijinit și pînă acum Moldova: ratificarea Acordului, devansarea perioadei de verificare lingvistică și tehnică (probabil că în August Acordul va fi pregătit pentru semnare), eliminarea cotelor pentru importul de vin, eliminarea vizelor pentru UE, suplimentarea fondurilor alocate pentru Moldova. Sunt convins că va fi alături în continuare. Repet: respectarea Acordului, precum și utilizarea la maxim a resurselor, vor facilita efortul Moldovei de a rezista presiunilor.

M.C. În calitate dumneavoastră de vicepreşedinte al grupului PPE din Parlamentul European, cum apreciaţi relaţia dintre PPE şi PLDM condus de Vlad Filat?

M.J.M. Relația PLDM cu PPE și relaţia personală a domnului Vlad Filat cu Wilfried Martens în trecut, acum cu Joseph Daul, actualul președinte al PPE, sunt foarte bune. Este important pentru că în felul acesta informațiile circulă foarte repede, există încrederea necesară de a răspunde la cereri și de a rezolva eventuale probleme.

M.C. Cum comentaţi declaraţiile unioniste ale preşedintelui Traian Băsescu, dat fiind faptul că pe teritoriul Republici Moldova există o minoritate rusofonă numeroasă, precum şi o număr mare de cetăţeni moldoveni care privesc cu reticenţă această „ofertă”?

M.J.M. Eu consider că datorită istoriei, tradițiilor, culturii, Moldova face parte din Europa și că locul ei este în Uniunea Europeană.

M.C. Peste cîteva luni, în spaţiul UE vor avea loc alegeri europarlamentare. Pentru viitorul Parlament European şi pentru viitoarea Comisie Europeană, Republica Moldova şi Parteneriatul Estic vor mai constitui o prioritate sau vom asista la o reorientare a politicii de vecinătate, de exemplu spre zona Mediteranei?

M.J.M. Politica de vecinătate va fi o prioritate permanentă pentru UE. Nu se va face niciodată o diferență între zona mediteraneană și Est. Pot să spun totuși că, din perspectiva aderării, Estul și Sud-estul sunt în avantaj. Aici sunt state candidate și state care au o perspectivă de aderare. Sunt convins că viitoarea Comisie Europeană va continua politica de vecinătate și politica de pregătire a unor viitoare

extinderi. Cînd va fi aceasta, nu e ușor de spus. Depinde în primul rînd de nivelul de pregătire a statelor candidate.

M.C. Dumneavoastră veţi mai candida la alegerile europarlamentare din acest an? Republica Moldova va mai figura pe agenda PPE şi a dumneavoastră?

M.J.M. Da, voi candida, și dacă voi deveni din nou deputat european voi avea ca punct permanent pe agendă Republica Moldova. Cît despre PPE, sunt convins că acest grup va susţine în permanență politica de vecinătate, reformele democratice, dezvoltarea economică și socială a statelor terţe și, în special, a celor europene.

M.C. Dacă aveţi un mesaj pentru cititorii cotidianului Moldova Suverana şi, bineînţeles, pentru cetăţenii Republici Moldova!

M.J.M. Să fim sănătoși și să avem încredere că, pas cu pas, ne apropiem de momentul în care vom fi împreună în UE.

Pentru conformitate, Mihai CONŢIU

Notă: Marian-Jean Marinescu este raportor pentru R. Moldova în Parlamentul European.În Septembrie 2005 a fost desemnat Observator al României în cadrul Parlamentului European. Este membru al Parlamentului European din 2007 şi vicepreședinte al Grupul Partidului Popular European (Creștin-Democrat) și al Democraților Europeni, şef al Delegației României în cadrul Grupului PPE-DE (2005 - 2007) membru în Comisia TRAN (Transporturi și Turism), membru în Comisia CLIM (Comisia temporară pentru Schimbările Climaterice). Membru în Comisia TDIP (Comisia temporară privind presupusa folosire a unor ţări europene de către CIA, pentru transportarea şi deţinerea ilegală de prizonieri), membru supleant în Comisia LIBE (Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne), membru în Adunarea Parlamentară Euro-Mediteraneană, președinte al Grupului de Lucru PPE-DE pentru Extindere și Vecinătate etc.