Marea Britanie doneaza 200 de milioane de lire sterline tarilor in curs de dezvoltare

Guvernul britanic a anunţat Duminică că va acorda ţărilor în curs de dezvoltare 200 de milioane de lire sterline (227.6 milioane de euro) pentru combaterea pandemiei noului coronavirus, cu scopul de a „preveni ca un al doilea val mortal să lovească Marea Britanie”, informează AFP şi Reuters, scrie agerpres. Acest ajutor va fi donat diferitelor organizaţii britanice sau internaţionale, a precizat, într-un comunicat, ministrul Dezvoltării Internaţionale: 130 de milioane de lire sterline (148 milioane de euro) vor merge către ONU, din care 65 de milioane sunt destinate Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi 50 de milioane Crucii Roşii Internaţionale.

„Coronavirusul nu cunoaşte graniţe. Putem proteja eficient britanicii doar dacă ajutăm ţările în curs de dezvoltare să îşi consolideze sistemele de sănătate”, a declarat ministrul pentru Dezvoltare Internațională, Anne-Marie Trevelyan.

Marea Britanie, care a adoptat cu întîrziere măsurile de izolare şi distanţare socială, este acum una dintre cele mai grav afectate din Europa. În total, 8.958 de pacienţi au murit în spital, inclusiv 980 în ultimele 24 de ore, potrivit datelor furnizate Vineri de autorităţi.

„Acest nou ajutor va contribui la prevenirea infectării a milioane de oameni în cele mai sărace ţări”, a adăugat Trevelyan, care speră ca astfel „pandemia să înceteze mai devreme şi să se evite ca noi valuri de infectări să ajungă în Marea Britanie”.

Aceasta aduce contribuţia britanică la lupta globală împotriva noului coronavirus la 744 de milioane de lire sterline (847 milioane de euro), Regatul Unit contribuind deja, printre altele, cu 250 de milioane de lire sterline (285 milioane de euro) la Cepi, organism însărcinat cu dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19.

Directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat această nouă „contribuţie generoasă” şi atitudinea „puternică” care arată „că o ameninţare globală necesită un răspuns global”. „Suntem cu toţii în aceeaşi barcă, ceea ce înseamnă că protejarea sănătăţii globale va ajuta la protejarea sănătăţii britanicilor”, a spus el.

În schimb, Preşedintele Donald Trump a ameninţat cu tăierea finanţării SUA către OMS, pe care o acuză că a avut o atitudine părtinitoare faţă de China în primele faze ale pandemiei. Liderul de la Casa Albă urmează să facă un anunţ săptămîna aceasta cu privire la contribuţia americană, printre cele mai importante primite de OMS.