Mai multe tari arabe fac apel pentru o detensionare a relatiilor dintre SUA si Iran

Qatarul şi alte ţări au discutat atît cu Iranul cît şi cu SUA despre o detensionare a situaţiei, a informat ministrul de Externe al Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, făcînd apel la ambele părţi să se întîlnească şi să găsească un compromis, relatează Reuters, potrivit news.ro„Considerăm că la un moment dat ar trebui să aibă loc o întîlnire, nu poate continua situaţia la infinit astfel. Ei ar trebui să vină cu idei care să deschidă drumul”, a afirmat al-Thani la Londra. Al-Thani a declarat că mai multe ţări, printre care şi Qatarul, Oman, Irak şi Japonia au cerut o detensionare a situaţiei.

„Toate aceste ţări sunt îngrijorate cu privire la ce ar putea duce această escaladare. Au existat încercări ale Qatarului dar şi ale altor ţări de a detensiona situaţia: am discutat cu SUA şi cu Iranul”, a precizat el. „Ceea ce încercăm să facem este să creăm o conversaţie între cele două părţi pentru că o escaladare nu ar fi în favoarea nimănui”, a adăugat el.

Tensiunile dintre SUA şi Iran au crescut în ultimele săptămîni, Washingtonul reimpunînd sancţiuni economice asupra Iranului după ce s-a retras dintr-un acord nuclear. De asemenea, SUA au trimis forţe militare în Orientul Mijlociu pentru a contracara ceea ce autorităţile americane au numit ameninţări iraniene asupra SUA şi intereselor sale.