MAI MULTE PERSOANE AU DONAT SÎNGE ÎN CAPITALĂ

Mai multe persoane au venit, pe 14 iunie, la punctele de colectare a sîngelui amenajate în sectoarele capitalei şi au donat sînge, cu prilejul Zilei Internaţionale a Donatorului de Sînge.

La punctul de colectare a sîngelui amenajat în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfînt din centrul Chişinăului mai mulţi donatori voluntari şi sistematici au făcut coadă pentru a dona sînge. Printre aceştia s-au numărat şi oficiali.

Svetlana Cebotari, director al Centrului Naţional de Transfuzie a Sîngelui a declarat că toţi cetăţenii care au posibilitatea să doneze sînge sînt aşteptaţi să o facă. Cebotari a specificat că organizatorii aşteaptă ca astăzi peste o mie de persoane din municipiul Chişinău să doneze sînge.

Ministrul Sănătăţii Andrei Usatîi a menţionat că sîngele care este donat va fi preparat în diferite forme şi componente pentru a salva pacienţi, în special cei care necesită intervenţii medicale de urgenţă. El a apus că în prezent în Moldova nu este insuficienţă de sînge, dar donările de sînge sînt necesare pentru a reactualiza rezervele şi pentru a fi siguri că instituţiile medicale din ţară vor fi asigurate cu sînge şi preparate de sînge.

Ex-Premierul Vlad Filat a declarat după ce a donat sînge că acesta este un gest care demonstrează sentimentul de solidaritate între persoane. „Datele statistice arată că din totalul de sînge necesar anual, circa 60 % este donat de rude sau apropiaţii celor care au nevoie de transfuzie de sînge. Urmează să atingem un obiectiv care este pus în faţa tuturor ţărilor, ce vizează donarea de sînge benevolă şi neremunerată”, a afirmat liderul PLDM.

Anual, în perioada 1-14 iunie, Ministerul Sănătăţii în comun cu Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui şi centrele regionale similare, în parteneriat cu administraţiile publice locale, organizaţii de stat şi obşteşti, instituţii de învăţămînt organizează decada de promovare a donării de sînge voluntară şi neremunerată.

Moldpres