MAI MULŢI FERMIERI VOR BENEFICIA DE CREDITE ÎN CADRUL PROGRAMULUI COMPACT

Numărul beneficiarilor de credite oferite în cadrul Programului de ţară Compact pentru investiţii în infrastructura post-recoltare şi agricultura de valoare înaltă se va majora esenţial – transmite IPN cu referire la directorul executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova, Valentina Badrajan.

Directorul a menţionat, într-o emisiune la Radio Moldova, că pînă în prezent din suma de 12 milioane de dolari prevăzută de Programul Compact s-au acordat credite în valoare de 4,7 milioane de dolari. Acestea au generat investiţii adiţionale de 10,8 milioane de dolari. Majoritatea creditelor au fost folosite la construcţia spaţiilor frigorifice pentru depozitarea fructelor şi legumelor, cu o capacitate totală de 19 mii de tone.

Acordarea creditelor în cadrul Programului Compact va continua şi anul curent. De la 1 februarie, creditele pot fi utilizate nu doar pentru construcţia de frigidere, procurarea echipamentelor de prelucrare, sortare şi ambalare a fructelor şi legumelor, ci şi pentru construcţia şi utilarea serelor, procurarea terenurilor, necesare pentru acestea, sădirea livezilor şi viilor cu soiuri de masă, plantarea pomuşoarelor, pepinierelor pentru livezi, procurarea echipamentului nou de irigare, cît şi pentru instalarea staţiilor meteo pentru fermieri.

Totodată a fost micşorat pragul de jos al sumei creditelor acordate, acesta fiind de 5 mii de dolari (pragul de sus constituie 600 de mii de dolari). „Acesta va permite creditarea unui număr mai mare de fermieri”, a specificat Valentina Badrajan.

Creditele sînt oferite pe o perioadă de pînă la 7 ani. Eligibili sînt producătorii şi antreprenorii agricoli din raioanele Ungheni, Nisporeni, Leova. Cahul, Orhei, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi, Hînceşti, Străşeni, Cantemir, Teleneşti, Călăraşi precum şi din municipiul Chişinău (cu excepţia oraşului) şi UTA Găgăuzia. Adică din raioanele unde există sistemele de irigare reabilitate din fondurile Programului Compact şi raioanele vecine ale acestora.

Sporirea accesului la finanţare este una din cele patru activităţi ale componentei programului Compact – Tranziţia la o agricultură performantă. Alte trei activităţi ţin de reabilitarea sistemelor centralizate de irigare, reforma sectorului de irigare şi creşterea vînzărilor în agricultură. Ce a de-a doua componentă vizează reconstrucţia porţiunii de drum Sărăteni-Soroca (intersecţia Drochia), cu o lungime de 93 km. Implementarea Programului Compact este prevăzută pe perioada 2010-2015. În acest scop Guvernul SUA, prin Corporaţia Provocările Mileniului, oferă Moldovei o finanţare nerambursabilă în valoare de 262 milioane de dolari.

Sursa: IPN