LUMEA RISCĂ SĂ RĂMÎNĂ FĂRĂ VIN

Producătorii moldoveni însă tot bocesc că n-au unde-şi vinde producţia

În timp ce ţăranii noştri se plîng că nu-şi pot vinde recolta de struguri, pentru că întreprinderile de vinificaţie nu au unde-şi comercializa producţia, presa străină scrie că lumea riscă să rămînă fără vin şi să nu mai facă faţă cererii. Cel puţin asta este concluzia la care au ajuns specialiştii de la Morgan Stanley, una din cele mai importante bănci de investiţii din lume. Potrivit raportului Morgan Stanley, industria este deja în urmă, cererea depăşind producţia cu aproape 300 de milioane de sticle pe an. Şi asta se întîmplă în ciuda faptului că, la nivel global, există un milion de producători, care fac cîte 2,8 miliarde de sticle anual, dintre care jumătate numai în Europa.

Anul trecut, producţia mondială de vin a scăzut cu peste 5 procente, ajungînd la cel mai mic nivel din anii ’60, din cauza vremii neprielnice din Franţa şi Argentina. În Europa, scăderea a fost de 10 procente, în timp ce consumul global a urcat cu un procent. Cei mai mari consumatori de vin din lume sînt francezii, urmaţi de chinezi, potrivit Morgan Stanley. De cite ori am îndemnat producătorii noştri să schimbe piaţa rusească pe cea chineză?! Din păcate, nu am fost auzit sau mai degrabă, vinificatorii noştri sunt cam orbi şi, totodată, masochişti, încît aleg să fie biciuiţi de vameşii ruşi, de tot felul de indivizi, de alde Onişcenko. Stau pitiţi pe după butoaie şi vor ca ziariştii şi oamenii politici să le desîlcească problemele pe care tot ei le creează. Nu sunt în stare nici măcar să-şi cucerească propria piaţă din Moldova. O sticlă de vin alb costă cam 5-6 euro, în timp ce în Franţa sau Italia oricînd poţi găsi o sticlă de vin la 1-2 euro…

Se afirmă că dezechilibrul recent dintre cerere şi consum vine şi pe fondul creşterii popularităţii vinului în China, pe măsură ce economia ţării dă semne că îşi revine şi astfel standardul de viaţă este şi el mai ridicat. Pe de altă parte, China a început să-şi producă singură mai mult vin.

În ceea ce îi priveşte pe americani, se vorbeşte că aceştia consumă 12 procente din producţia mondială, dar produc numai 8 procente din volumul total. În plus, consumul a crescut anul trecut cu 2 procente. Potrivit raportului Morgan Stanley, numărul de producători “s-a mărit considerabil în ultimii 15 ani în SUA, dar cei mai mulţi dintre aceştia sînt de talie mică, aşa că şi aportul lor este redus. Pe de altă parte, producţia din Argentina, Chile, Australia, Noua Zeelandă şi Africa de Sud a început să ia avînt, se mai arată în raport. De ce nu au profitat vinificatorii moldoveni de deficitul de vin pe piaţa mondială? Fărăr o campanie intensă, agresivă de publicitate vor rămîne acasă şi vor aştepta să-i amăgească, de exemplu pe ruşi, cu „bulearcă”, cu vin de proastă calitate, crezînd astfel că nu-i vede nimeni. Este o strategie de babă care vine la piaţă smîntînă amestecată cu făină. Zgîrcitul plăteşte de două ori. Hai noroc!

Vlad LOGHIN