LIBERALIZAREA REGIMULUI DE VIZE VA AVEA UN IMPACT POZITIV ASUPRA TINERILOR

Liberalizarea regimului de vize va avea un impact pozitiv asupra tinerilor moldoveni, care vor putea mult mai uşor să se încadreze în diferite programe europene, acţiuni de voluntariat ce presupun călătorii în ţările din spaţiul Schengen. Tinerii vor fi scutiţi de taxele consulare şi de timpul pierdut în cozile la ambasade, astfel nu vor avea, se menţionează într-un studiu privind impactul liberalizării regimului de vize asupra mobilităţii tinerilor, transmite IPN.

Potrivit expertului în politici externe în cadrul Consiliului Naţional al Tinerilor, Denis Cenuşa, autorul studiului, liberalizarea regimului de vize va intensifica nu doar schimbul de experienţă, dar şi transferul de valori, tradiţii şi cunoştinţe.

Şefa direcţiei relaţii internaţionale şi integrare europeană din cadrul Ministerului Educaţiei, Ludmila Pavlov, a remarcat că în 2013  circa 6 mii de tineri au obţinut burse în străinătate. Reprezentanta de la minister a îndemnat tinerii prezenţi la întrunire să acceseze cât mai des pagina oficială de internet a Ministerului Educaţiei pentru a se informa referitor la ofertele de mobilitate academică. Scopul propus este ca în anul 2020 circa 20% din studenţi mobili în spaţiul european.

Şeful adjunct al Direcţiei generale pentru integrare europeană al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Daniela Morari, a spus că este foarte important ca tinerii să-şi facă paşaport biometric pentru a putea beneficia de regimul fără vize, când acesta va fi aplicat.

„Chiar dacă avem un sistem de educaţie bun, mobilitatea tinerilor în ţările europene este încă un pas spre dezvoltare. Să luaţi tot ce e mai bun din afară şi aduceţi acasă”, i-a îndemnat viceministrul tineretului şi sportului, Dragoş Hîncu.

Ambasadorul Ungariei la Chişinău, Matyas Szilagyi, a spus că dreptul la mobilitate este fundamental. Aproximativ jumătate din cei care solicită o viză într-un stat european, la Centrul Comun de Vize, sunt persoane tinere. Ambasada Ungariei susţine Republica Moldova în parcursul ei european, deoarece Republica Moldova respectă condiţiile care îi sunt cerute de UE şi le implementează pas cu pas.

Sursa: IPN