LACTOMAGNAȚII UCRAINENI NU VOR MAI SMINTINI PUNGILE MOLDOVENILOR

Republica Moldova a introdus taxe la importul din Ucraina a produselor lactate, ciment și carne, potrivit unei decizii aprobate de Guvernul de la Chișinău. Măsura a fost luată pentru a proteja piața internă de produsele din țara vecină.

Astfel, Ministerul Economiei spune că în urma introducerii taxelor pentru lapte, ciment și carne veniturile la bugetul de stat vor fi de 2,3 milioane de lei.

Ucrainenii s-au arătat îngrijorați de introducerea taxelor la carne, ciment și lapte. Alexandr Ohrimenko, șeful Centrului Analitic ucrainean susține că Kievul va sesiza Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

„Ucraina va fi nevoită să recurgă la măsuri similare și în raport cu alte produse, în condițiile în care Republica Moldova va recurge la restricții”, a precizat Ohrimenko, citat de presa din Ucraina.

Asociația Națională a Producătorilor de Lapte din Moldova și-a manifestat de mai multe ori îngrijorarea vizavi de invazia produselor lactate de import. ” Ucraina a fost nevoită să-și diversifice piețele, O parte din produse, inclusiv cele ușor alterabile, au ajuns pe piața noastră, reducînd astfel producția și capacitatea de consum. Asta înseamnă că este utilizată și mai puțină materie primă. Anume de aceea au fost închise mai multe puncte de colectare a laptelui”, se arată în mesajul asociației.

Ministerul Agriculturii de la Kiev susține că producătorii ucraineni de lapte s-au reorientat de pe piața rusească către cele din Asia, Africa și Europa. Cele mai mari volume au fost exportate în Kazahstan (25,9 milioane USD), Republica Moldova (17,2 milioane USD), Georgia (13 milioane USD), Azerbaidjan (11,6 milioane USD) și Bangladesh (10,9 milioane USD).

Sursa: Today.md