LA UTM A FOST INAUGURAT UN CENTRU MODERN DE CERCETĂRI ÎN VINIFICAŢIE

Catedra de Enologie a Universităţii Tehnice din Moldova fost dotată cu echipament de ultimă generaţie ce va permite creşterea instruirii viitorilor vinificatori. De asemenea, studenţii vor face ore deja în laboratoare renovate, care sînt echipate cu mobilier corespunzător.

Prim-ministrul Iurie Leancă, prezent la eveniment, a menţionat că o industrie vitivinicolă cu adevărat modernă şi dezvoltată, care priveşte cu încredere în ziua de mîine, nu poate exista fără bază educaţională.

„Sectorul vitivinicol rămîne unul strategic pentru ţara noastră. Şi noi vom continua să-l sprijinim. Vorbim despre o ramură importantă a economiei naţionale care angajează direct sau indirect peste 200 de mii de oameni. Produsele vitivinicole constituie circa o pătrime din totalul exporturilor noastre. Sînt cifre care ne obligă să sporim calitatea vinurilor, să aplicăm metode moderne în procesul tehnologic, să educăm tineri calificaţi care să poată dezvolta industria”, a vorbit Premierul.

Ulterior Iurie Leancă a mers să vadă cum arată noile laboratoare. Aici, studenţii i-au demonstrat cum se face o analiză fizico-chimică a soiurilor de struguri de masă sau cum are loc prelevarea probelor pentru a depista aromele cu ajutorul unui aparat, care este cuplat cu nas senzorial.

Mai mult, noul Centru de cercetări pentru enologie a fost dotat cu un aparat unic în Republica Moldova, în valoare de 200 de mii de euro. Datorită acestuia se poate determina dacă vinurile au fost falsificate, dacă acestea conţin microtoxine, precum şi intensitatea culorii sau conţinutul de amoniac.

Lansarea Centrului face parte din programul „Filiera Vinului”, finanţat de Banca Europeană de Investiţii. Este vorba despre o investiţie de aproape 2 mil. 700 de mii de euro pentru modernizarea Catedrei, repararea şi dotarea cu echipamente noi a laboratoarelor, dar şi pentru instruirea în domeniul securităţii alimentare.

Sursa: Moldpres