LA CONCURSUL PENTRU FUNCTIA DE GUVERNATOR AL BNM AR PUTEA FI ADMISI NOUA PRETENDENTI

Nouă persoane din cele 11 care au depus cerere ar putea fi admise la concursul pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BEM). Comisia parlamentară pentru selectarea candidatului la funcția de guvernator, convocată astăzi în ședință, a constatat că dosarele a șapte pretendenți sînt în regulă și corespund cerințelor solicitate, iar alți doi candidați urmează să completeze dosarele.

Printre cei care au depus dosarul sînt preşedintele Ligii Bancherilor din Moldova, Dumitru Ursu, dar și fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţă, Sergiu Iachim, care activează în calitate de manager de riscuri financiare la AG Insurance din Belgia, Nina Șchendrea, fostă angajată la Banca de Economii, Victoriabank și BCR, Andrei Sagaidac, senior banking consultant la Eximbank - Gruppo Veneto Banca.

Lista completă a pretendenţilor nu a fost dată publicității. În prezent, conducerea Băncii Naţionale a Moldovei este asigurată de guvernatorul demisionar Dorin Drăguţanu.

La 21 septembrie guvernatorul BNM Dorin Drăguțanu și prim-viceguvernatorul, Marin Moloşag, și-au anunțat demisia, invocînd inclusiv presiuni politice.