LA ANIVERSARE

Generalul Dumitru Ursachi

Pe 14 iulie, generalul Dumitru Ursachi îşi aniversează ziua de naştere. Domnia sa s-a născut în anul 1954 în satul Mateuţi din raionul Rezina. Generalul Dumitru Ursachi face parte din categoria acelor eroi de care puţini sînt parcă dispuşi să-şi mai amintească. Fiind participant activ la războiul cu Armata a 14-a din Transnistria, în anii 1991-1992, viitorul general Dumitru Ursachi, cot la cot cu ceilalţi camarazi şi comandanţi loiali integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, au reuşit să ţină piept inamicului, împiedicînd Armata a 14-a să ocupe întreaga Moldovă, nu doar Transnistria. Restul a fost politica demnitarilor de atunci. Dumitru Ursachi a fost avansat la gradul de general-maior de Poliţie în anul 1998.

Calităţile personale şi pregătirea de excepţie au făcut din Dumitru Ursachi un profesionist şi un model de urmat desăvîrşit. Amintim, printre altele, că este absolvent al Şcolii Superioare a MAI a fostei URSS din Kiev, în anul 1983, şi al Academiei MAI a fostei URSS din Moscova, în 1989. Succesiv, a ocupat funcţiile de comisar de Poliţie, între 1989 şi 1991, şef al Direcţiei Ordine Publică, şef-adjunct al Departamentului de Poliţie, în anii 1991-1992, şef al Direcţiei Poliţiei Economice, între anii1993-1997, vice-ministru şi şef al Inspectoratului General de Poliţie, între anii 1997-2001, vice-ministru al MAI, între 2009-2013.

Dincolo de sobrietatea şi intransigenţa ce le presupune o astfel de carieră de combatant operativ şi profesionist, generalul Dumitru Ursachi duce şi „o viaţă dublă”, cea de familist de invidiat. În această existenţă paralelă a sa, Dumitru Ursachi este un îndrăgostit incurabil de soţia sa, Eugenia, pentru care, în caz extrem, şi-ar sacrifica propria-i viaţă. Efectiv, este vorba despre un cuplu matur îndrăgostiţi unul de altul ca în primele zile ce au precedat legămîntul lor pe viaţă în faţa ofiţerului Stării Civile şi Altarului.

Dumitru Ursachi are toate motivele să se mîndrească şi în calitate de tată perfect, model, cu doi copii la fel de străluciţi. Spiritul de dreptate se pare că l-a transmis şi copiilor săi, căci fiica, Inga, este absolventă a facultăţii de Drept Internaţional, iar fiul, Sergiu, a absolvit facultatea de Drept Comercial. Dacă toate familiile sau măcar cele mai multe dintre ele ar fi aşa, vă daţi seama ce societate model am fi?

La ceas aniversar, „îi ordonăm” generalului Dumitru Ursachi următoarele: Să fie la fel de fericit mulţi ani înainte! Să fie sănătos şi să aştepte cu răbdare naşterea viitorilor săi nepoţi şi strănepoţi! Să-şi ia în mînă o cupă de şampanie, în poziţie de „pe loc repaus”, căci noi îi mai şi urăm tradiţionalul „La Mulţi Ani!”

Care „noi”? Păi toţi prietenii, camarazii săi ştiuţi şi neştiuţi, care-l admirăm şi îl stimăm cu toată onestitatea şi iubirea umană!