JURIUL CONCURSULUI „POLOBOCUL DE AUR” A SELECTAT CELE MAI BUNE VINURI DIN MOLDOVA

Cele mai bune 9 vinuri de casă au fost selectate din peste 100 de mostre ce au ajuns în etapa finală a concursului vinului de casă „Polobocul de aur”, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie pentru al 12-lea an consecutiv. Învingătorii vor fi anunţaţi şi premiaţi cu un butoi de 120 de litri în cadrul Festivalului „Polobocul de aur”, organizat în premieră de CCI la 25 aprilie în Valea Răciulei, raionul Călăraşi.

Astfel, vor fi premiate cîte două vinuri (vin alb şi, respectiv, vin roşu) la patru categorii: vin din soiuri tehnice; vin tînăr din soiuri hibride; vin de casă păstrat mai mult de un an; vin de desert. De asemenea, va fi acordat şi un premiu special.

Învingătorii au fost determinaţi vineri, 27 martie, în cadrul etapei a II-a concursului de către un juriu profesionist, constînd din vinificatori cu renume, tehnologi şi reprezentanţi ai instituţiilor de supraveghere a calităţii produselor alcoolice. Printre aceştia se numără Anatol Balanuţa, şeful Catedrei Enologie a Universităţii Tehnice din Moldova, directorul general al Combinatului Mileştii Mici, Gheorghe Castraveţ, directorul pentru calitate al ÎM Zernoff, Alexandra Perova, reprezentanţi ai Centrului Naţional de Verificare a Calităţii Produselor Vinicole, Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Producţiei Alcoolice, Agenţiei Protecţia Consumatorilor, etc.

Vicepreşedintele CCI, Vladimir Didilică, a declarat în cadrul degustării că decizia de a organiza Festivalul „Polobocul de aur” a venit natural, avînd ca obiectiv extinderea concursului cu acelaşi nume, aflat la a 12-ea ediţie. „Ne-am propus, prin acest eveniment, să promovăm cultura consumului vinului de casă, dar şi tradiţiile conexe – gastronomice, meşteşugăreşti, etc., iar prin acestea - şi turismul intern. În acelaşi timp, CCI va oferi întregul sprijin necesar pentru instituţionalizarea producătorilor de vin artizanal, care vor dori să-şi înregistreze o întreprindere şi să iasă pe piaţă”, a spus Vladimir Didilica.

„Polobocul de aur” reprezintă un prilej de a promova produsul specific pentru Republica Moldova, care e şi o mîndrie naţională şi o împlinire a micului producător. Participarea la acest concurs oferă oportunitatea de a afla lucruri noi şi de a te face cunoscut pe piaţă”, a declarat membrul juriului Boris Zamaru, specialist principal în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Producţiei Alcoolice.

Amintim că învingătorii concursului „Polobocul de aur” vor fi anunţaţi în cadrul Festivalului vinului artizanal, tradiţiilor gastronomice şi meşteşugurilor populare cu acelaşi nume, care se va desfăşura, în premieră, pe 25 aprilie anul curent în Valea Răciulei, raionul Călăraşi.

Festivalul „Polobocul de aur” va începe la orele 10.00 cu un program susţinut de colective artistice din raioanele Ungheni, Călăraşi şi Nisporeni şi pregătirea de bucate tradiţionale de la baştina şi cu participarea personalităţilor notorii din viaţa publică. Vizitatorii Festivalului vor putea cumpăra produse ale meşterilor populari, participa la ateliere de artizanat, vor avea parte de concursuri specifice meşteşugăreşti şi concursuri gastronomice şi, nu în ultimul rînd, vor putea degusta vinuri de casă de la cîteva zeci de producători.

Totodată, vor fi organizate master class-uri în producerea vinului de casă, organizarea unei pensiuni agroturistice şi păstrarea autenticităţii tradiţiilor, iar operatorii turistici vor oferi tururi de scurtă durată la atracţiile turistice din regiune, inclusiv cele patru mănăstiri aflate la doar cîţiva kilometri distanţă de Valea Răciulei.

Printre partenerii Festivalului sînt mai multe instituţii publice relevante, cum ar fi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerul Culturii, Consiliile raionale Ungheni, Călăraşi şi Nisporeni Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Asociaţia Micilor Producători de Vinuri, Agenţia Turismului, dar şi proiecte.