JOCUL MURDAR AL TURCIEI

Faptul că Turcia practică un joc murdar în Siria e cunoscut. De fapt, turcilor le este comod, pentru că s-a creat o gaşcă întreagă – cîţi participanţi, tot atîtea interese se ciocnesc  pe scena sîngeroasă a Orientului Mijlociu.  

Însă ce rol îşi propune statul, condus de partidul islamist al lui Erdogan? Vorbind simplu, Ankara are un singur scop – să-şi consolideze poziţiile de imperiu regional, care conduce islamul sunnit. Timp de 20 de ani de putere absolută, Erdogan a reuşit să islamizeze ţara şi să demareze politica de expansiune. Nu este un secret că el vrea să transforme Nordul Siriei în cea de a 82-a provincie a Turciei, mizînd pe turkmenii care o populează.

Erdogan insistă pe intervenţia militară, care i-ar permite să neutralizeze axa şiită – Iran, Siria şi Hezbollah. „Posibil, începe războiul între Turcia şi Iran. Iranul elaborează strategiile lui Bashar al-Assad. Pentru Iran, preşedintele Siriei are o importanţă majoră, ca şi Hezbollah. Este axa şiită. Ruşii vin în Siria pentru a-l susţine pe al-Assad, iar turcii atacă avionul rus. Toate acestea pot conduce la un război între Turcia şi Iran”, a declarat politologul Edward Luttwak într-un interviu pentru AffariItaliani.

Cum s-a ajuns la situaţia dată? Deja de patru ani, Turcia încearcă să debarce regimul lui Assad, finanţînd grupări teroriste. Tot turcii, îi bombardau pe kurzi – duşmanii Statului Islamic, în loc să bombardeze Statul Islamic. 

Însă, graţie axei şiite şi, în special a intervenţiei ruse, tendinţele imperiale ale lui Erdogan s-au mai temperat. Assad şi acum e la putere. Preşedintele Turciei nu a ascuns „motivele” distrugerii avionului rus: „Noi am recurs la asta pentru securitatea fraţilor noştri din Siria”. Despre care fraţi vorbeşte el? Desigur, despre turkmeni.  Şi despre mai multe grupări teroriste din regiune, care fac parte din Statul Islamic. La Forumul din Viena, luna octombrie, Rusia a rugat axa sunnită – Turcia, Arabia Saudită şi Quatar – să prezinte o listă de opozanţi care pot fi aduşi la masa de tratative. Bineînţeles că Erdogan şi compania sa au exclus protejaţii săi de pe lista teroriştilor. Însă Putin nu va permite dezmembrarea Siriei, mai ales că poate amplasa acolo baze militare.  

Acum se pare că Turcia caută motiv pentru a declanşa un război, implicînd în această aventură NATO, fapt despre care vorbea acum un an generalul german Harald Kujat. “Turcia vrea să implice NATO, pentru că scopul ei este debarcarea lui Assad. Acţiunile statului islamic şi situaţia kurzilor nu-i interesează. Americanii ar trebui să înţeleagă faptul că un aliat care se comportă astfel nu merită protecţia NATO. În timp ce SUA înarmează kurzii, pentru lupta cu Statul Islamic, turcii îi bombardează pe kurzi. Pentru NATO, alianţa cu Turcia e mai rea decît duşmănia”, a conchis generalul.

După il Giornalle.ti, Riccardo Pelliccetti