Javad Zarif nu crede ca Trump vrea un razboi cu Iran, dar poate fi ademenit intr-un conflict

Ministrul de Externe iranian Mohammad 29 nu crede că Preşedintele american Donald Trump doreşte un război cu Iranul, dar consideră că acesta ar putea fi ademenit într-un conflict, conform unui interviu acordat Reuters, la sediul misiunii Iranului la ONU din New York, potrivit agerpres. „Nu cred că vrea război”.”Aceasta nu exclude însă ca el să fie practic ademenit într-unul”, a declarat şeful diplomaţiei de la Teheran. Zarif a spus că o aşa-numită „echipă B”, din care fac parte consilierul de securitate al Preşedintelui american John Bolton, un critic acerb al Iranului, şi premierul israelian Benjamin Netanyahu l-ar putea incita pe Preşedintele Trump să declanşeze un conflict cu Teheranul.

„Cei care au elaborat politicile care sunt aplicate nu doresc pur şi simplu o soluţie negociată. Dar vreau să fie clar faptul că Iranul nu caută confruntarea, însă nu va evita să se apere”, a spus el.

Zarif a avertizat de asemenea, într-o formulare destul de obscură, asupra posibilităţii de a se încerca „punerea la cale a unui accident” care să declanşeze o criză mai mare.

Diplomatul iranian a catalogat drept „absurdă” înscrierea gărzilor revoluţionare pe lista organizaţiilor teroriste, dar a sugerat că Iranul nu intenţionează să reacţioneze din punct de vedere militar dacă SUA nu schimbă regulile de angajare în interacţiunea cu forţele Iranului. Armata americană nu a sugerat că îşi va schimba comportamentul după decizia anunţată de Washington, aminteşte Reuters.

„Vom exersa prudenţă, dar asta nu înseamnă că dacă Statele Unite schimbă regulile jocului sau regulile de angajare, vor putea scăpa uşor”.

Întrebat dacă navele de război americane pot încă trece prin Strîmtoarea Hormuz, Zarif, un diplomat cu experienţă care ocupă de şase ani postul de ministru de Externe, a răspuns: „Navele pot trece prin Strîmtoarea Hormuz”. „Dacă Statele Unite vor să continue să respecte regulile de angajare, regulile jocului, canalele de comunicarea, protocoalele actuale, atunci, în pofida faptului că noi considerăm prezenţa SUA în Golful Persic ca fiind în mod inerent destabilizatoare, nu vom lua nici o măsură”, a adăugat ministrul iranian de Externe.

SUA au acuzat Teheranul că destabilizează Orientul Mijlociu şi că acordă susţinere Preşedintelui sirian Bashar al-Assad în războiul civil început în 2011.

Referitor la acest subiect, Zarif a declarat că Iranul va rămîne „vigilent” în Siria şi Irak după ce a investit resurse în luptele de acolo. „Şi nu vom abandona uşor acea lupta”, a precizat el. Mohammad Javad Zarif, arhitectul acordului nuclear din 2015, atacat de extremiştii anti-occidentali din Iran după ce Preşedintele Donald Trump a anunţat anul trecut retragerea SUA din acord, a semnalat că Teheranul va rezista sancţiunilor americane:”Vreau să spun că există întotdeauna modalităţi de a ocoli sancţiunile. Avem un doctorat în domeniul ăsta”.

Washingtonul a cerut Luni cumpărătorilor de petrol iranian, sub ameninţarea sancţiunilor, să înceteze aceste importuri pînă în luna Mai, punînd capăt perioadei de şase luni de scutire, care a permis celor opt cumpărători de petrol iranian, în majoritate state din Asia, să continue importul unei cantităţi limitate.

Zarif a recunoscut că sancţiunile asupra exportului de petrol a afectat populaţia, dar a asigurat că Guvernul său va face tot ce poate pentru a vinde petrol ca să poate asigura traiul iranienilor.