ION STURZA, UN MULTIMILIONAR

De care nu are nevoie nimeni

Autor: Mihai CONŢIU

Domnii mei, milionari analfabeţi sau agramaţi găsim în toate colţurile Pămîntului, numai că cei din lumea civilizată îşi văd exclusiv de milioanele lor, curate sau zoioase, şi nu se bagă în treburi politice, culturale sau de stat care îi depăşesc, aşa cum o face Ion Sturza în RM sau Gigi Be(rbe)cali în România.

Luni seara, citisem şi eu o analiză cronologică a mizeriei şi trădării din politica moldovenească pe care a scris-o comentatorul politic Bogdan Ţîrdea. Om normal fiind, nu mi-a trăsnit prin cap că chestia asta o poate citi şi Ion Sturza (apropo, spune lumea că acest om nu merge deloc pe jos, ci numai cu maşina, ca să nu dea vreun leu la vreo băbuţă, aşa-i de zgîrcit!). Mai mult decît atît, mi-a fost cu neputinţă să mă gîndesc că coşcogemite milionarul şi „priceputul în toate” Sturza va coborî de pe „soclul lui de gînditor” ca să-i dea o replică, fie şi pe Facebook, lui Ţîrdea. „Treaba lor”, ar trebui să-mi zic şi chiar aşa-i, numai că aici este vorba despre un viol pe care mă simt dator să-l constat.

Iată care este pasajul scris de Ţîrdea şi care l-a deranjat la culme pe multimilionarul din fundul Pîrjoltenilor: „La 5 Mai 2014, poliţia face o descindere la barul Cocoş, renumit pentru consumul de droguri uşoare. Fiii lui Timofti, Nicu şi Ştefan, sînt observaţi în bar. Acestora li se oferă coridor de trecere. Timofti înţelege aluzia. La 24 Iulie 2014, aflăm că păpuşarul, ministrul şi vice-ministrul de Interne, reprezentanţi PLDM sînt decoraţi de domnul preşedinte.”

Citind, recitind şi răscitind rîndurile de mai sus, fiind şi oameni cu preocupări fireşti şi ceva ştiinţă de carte, constatăm că este vorba despre o informaţie care se consumă, se epuizează de la sine în noianul de tîlhării planificate din Tribul Moldovenesc ot Nisporeni al lui Vladimir Plahoitniuk.

Ce şi de ce să polemizezi cu aceste înscrisuri? Sturza, însă, crede altceva: A fost atacat însuşi MĂRIA SA PREŞEDINTELE, a cărui funcţie i-o grafiază cu „P” mare de la… pul-bere, motiv pentru care instinctul lui cetăţenesc îi dă ghes să-şi apere preşedintele şi comandantul suprem al Forţelor Armate ale RM. Cu o operativitate specifică oricărui om capabil să scoată milionul de dolari şi din cea mai seacă piatră a RM, Sturza, cel mai zgîrcit om din Univers, îi dă o replică scurtă şi usturătoare lui Ţîrdea pe pagina sa semi-erotică de pe Facebook.

„Precis că se linguşeşte pe lîngă Timofti, căci, cine ştie, poate-i dă vreo funcţie prezidenţială de prim-consilier economic sau îi deschide şi lui vreo pîrtie spre ce n-a mai fost încă privatizat în ţara asta”, mi-am zis după ce am terminat de rîs de situaţia penibilă şi degradantă în care a intrat singur ca într-o latrină. Oare este atît de cărpănos încît, la banii lui, să nu se îndure să-şi angajeze un profesor de limbă română ca să-l înveţe gramatica electorală? Dacă nu scria, filosof sau ne-analfabet părea!

Iată replica lui Sturza exact cum a scris-o el: "Oameni buni, opritii din nebunia lor!Trepadusii lui Filat (recunosc stilul!) au ajuns sa-i atace foarte murdar pe fiii domnului Timofte. Ce, Presedintele nui "in Linie"?!

Dincolo de lipsa semnelor diacritice, care nu au importanţă acum, orice absolvent de patru clase elementare ştie că nu se scrie „opriţii”, ci „opriţi-i”, căci pe „ei îi opriţi”, în care cuvîntul „opriţi” este verb, iar „i” despărţit prin cratimă are valoare de pronume; „nui” a lui Sturza se scrie corect „nu-i”, căci negaţia „nu” este un adverb, iar „i”, despărţit prin cratimă de „nu”, are valoare de verb auxiliar, formularea prescurtată derivînd din „nu este”. Fac aceste precizări doar spre a se înţelege că nu eu îl fac pe Sturza agramat pentru că, după cum vedeţi, el chiar aşa şi este. De rîsul curcilor şi behăitul oilor!

Observaţi că din cele scrise de Sturza, dincolo de forma analfabetă a textului, trebuie să înţelegem că Ţîrdea ar fi un trepăduş de-al lui Filat, chestie care nu mă preocupă nicidecum, dar şi că aceştia ar fi asmuţiţi de liderul PLDM împotriva lui Timofti că nu este „în Linie”. Ce-o fi vrînd să spună prin formularea „în Linie” – nu ştiu cu exactitate. „În sau la Linie”, după cum bine ştiu, sînt serviciile secrete româneşti care operează la nivel de Ambasade. Nu m-aş mira ca după acest text să mă văd şi pe mine inclus printre „trepăduşii” lui Filat, cu toate disensiunile reale existente între noi. Nouă Filat ne-a făcut foarte mult sînge rău. La nivel de Sturza este posibil orice. „Nui” aşa „căi” recunoaşteţi stilul de la o poştă, „carei întradevăr” extrem de pregnant, „pierzînduse” astfel în noianul sutelor lui de milioane de euroi şi „personalizîndusen” mănunchiul fulgurant al recrudescenţei eului său enigmatic, ca să parafrazez un pic din fundul gîndirii apriorice, preponderente şi madagascariene a lui Marian Lupu?