INFORMATIA DESPRE FONDATORII INTREPRINDERILOR VA FI PUBLICA SI GRATUITA

La indicaţia Prim-ministrului Chiril Gaburuci, accesul la informaţia despre fondatorii întreprinderilor înregistrate în Republica Moldova va fi făcut public şi gratuit.

Informaţiile despre fondatorii companiilor vor putea fi accesate pe portalul guvernamental www.date.gov.md, începînd cu luna aprilie, cu actualizare lunară.

Indicaţia Prim-ministrului vine în contextul solicitărilor repetate din partea mediului de afaceri, a societăţii civile, dar şi reprezentanţilor mass-media, care au semnalat faptul că lipsa accesului liber la informaţia despre fondatorii întreprinderilor persoanelor terţe creează premise pentru fraudă şi corupţie.

„Realităţile din Republica Moldova, dar şi practica altor ţări, demonstrează cu prisosinţă că este vital ca datele despre fondatorii întreprinderilor trebuie să fie făcute publice. Această măsură va diminua actele de corupţie, protecţionismul şi va asigura un nivel ridicat de încredere în mediul de afaceri din ţara noastră, atît pentru investitorii autohtoni, cît şi cei străini”, a declarat Prim-ministrul Chiril Gaburici.

În octombrie 2014, urmare a unor eforturi comune ale Camerei Înregistrării de Stat, CRIS Registru, Secretariatului Consiliului Economic al Prim-ministrului şi a Centrului de Guvernare Electronică, a fost publicată informaţia despre data de înregistrare, lista conducătorilor, forma organizatorico-juridică, statutul şi sediul acestora pentru toate entităţile înregistrate în Republica Moldova. În prezent, toate aceste informaţii pot fi accesate gratuit pe portalul www.date.gov.md.

De asemenea, din luna aprilie 2015, pe portalul www.date.gov.md vor mai fi adăugate şi informaţii cu referire la domeniile de activitate şi activităţile licenţiate ale persoanelor juridice din Moldova.

În Republica Moldova sînt înregistrate aproximativ 204.000 de companii, dintre care 172.000 sînt active.