In UE, peste un sfert dintre adulti ar refuza probabil sa se vaccineze

Peste un sfert dintre adulţii din Uniunea Europeană ar refuza probabil să se vaccineze împotriva COVID-19 dacă li s-ar oferi ocazia, relevă un studiu făcut public Joi, citat de Reuters. Rezultatele studiului realizat de Eurofound sugerează, de asemenea, o legătură puternică între nivelul de ezitare faţă de vaccinare şi folosirea social-media, mai ales în situaţia în care social-media reprezintă principala sursă de informaţii. „Din păcate, aceste constatări reflectă eşecul de a face o comunicare convingătoare şi clară cu privire la eficacitatea şi siguranţa vaccinurilor”, a spus Daphne Ahrendt, director pentru cercetare al Eurofound.

Bulgarii sunt cei mai rezervaţi faţă de vaccinare, potrivit acestui studiu, în care 67% dintre adulţii bulgari chestionaţi au afirmat că este improbabil sau foarte improbabil să se vaccineze. Comparativ, în Irlanda, doar 10% dintre adulţi au declarat că nu se vor vaccina.

Studiu a relevat existenţa unei divizări Est-Vest în Europa în această problemă. Cu excepţia Franţei şi Austriei, intenţia de vaccinare a reieşit a fi de peste 60% în toate ţările UE din Vest, cele mai mari rate înregistrîndu-se în ţările nordice, mediteraneene, Danemarca şi Irlanda.

În statele UE din Est, proporţia celor care spun că intenţionează să se vaccineze este mult mai mică, de la 59% în România la 33% în Bulgaria.

Cea mai mare influenţă asupra rezervei faţă de vaccinare o exercită timpul petrecut în social-media şi platforma folosită, a mai indicat studiul. Proporţia creşte la 40% în rîndul celor care folosesc social-media ca principala sursă de ştiri.

Între utilizatorii media tradiţionale, inclusiv presa, radioul şi televiziunea, doar 18% dintre respondenţi s-au arătat sceptici faţă de vaccin.

În fine, studiul a mai constatat că studenţii, angajaţii sau pensionarii sunt mai puţin ezitanţi faţă de vaccinare decît media, în timp ce 39% dintre şomeri sau cei suferinzi de boli cronice ori dizabilităţi sunt mai ezitanţi.

Studiul a fost realizat în perioada Februarie-Martie a.c., după un an de viaţă cu restricţii anti-COVID-19 în blocul celor 27.