Igor DODON: INDEMN LA UNITATE IN NUMELE INTERESULUI NATIONAL

Dragi compatrioți,

Moldova noastră se află într-un moment de o importanță istorică cu totul aparte. Știm cu toții că dezastrul economic, social și moral în care s-a pomenit țara este urmarea directă a acaparării întregii puteri de către un grup de oligarhi, care și-au subordonat toate instituțiile statului pentru a-l stoarce de întreaga vlagă financiară în interes de tip corporativ, de grup. Din 2009, trăim sub guvernarea acestora și niciodată dezamăgirea oamenilor față de puterea politică n-a fost atît de mare ca acum. Pentru a-și menține cu orice preț controlul asupra puterii, guvernanții provoacă dezbinarea noastră pe criterii ideologice, identitare și geopolitice. Trebuie să recunoaștem că această tactică le reușește în primul rînd pentru că noi înșine deseori rămînem pradă unor inerții de gîndire și în limite ideologice moștenite din secolul XX, care astăzi nu mai au nici o relevanță.

Astăzi, cînd țara este devastată de atîtea probleme, vechile certuri dintre stînga și dreapta trebuie lăsate în trecut. Avem nevoie de comunicare între toți patrioții țării, o comunicare bazată pe Interesul Național. Pentru că doar raportarea la interesele naționale fundamentale și netrecătoare poate da valoare fiecăruia dintre noi.
Independența, integritatea teritorială, dreptul la autoguvernare, suveranitatea economică, apărarea valorilor Tradiției, Bisericii și Familiei trebuie să constituie temelia unui program de apărare și afirmare pentru orice forță politică responsabilă din țara noastră.

Reușita noastră ca stat și ca popor depinde în mod decisiv de capacitatea noastră de a scăpa o dată și pentru totdeauna de blestematul complex de inferioritate atît față de vecini, cît și față de marile centre de putere din lume. Atîta timp cît vom aștepta ca problemele noastre să fie rezolvate de către decidenții politici din alte capitale, atîta timp cît vom percepe țara noastră ca pe un accident istoric sau ca pe un apendice al altor spații, nu vom reuși să scăpăm de stigmatul unor eșecuri fără sfîrșit.
După douăzeci și cinci de ani de independență, a venit timpul să ne vindecăm definitiv de iluzia că istoria se repetă și că viitorul Republicii Moldova s-ar suprapune în totalitate pe o perioadă sau alta din secolul douăzeci. Pînă acum mă prezentam în fața dumneavoastră doar ca lider de partid. Din această postură îmi puteam permite să fiu și pătimaș și să împărtășesc anumite viziuni cu o coloratură ideologică pronunțată. În scurt timp, însă, voi fi ales președinte al Republicii Moldova, iar această funcție mă obligă să-mi asum o cu totul altă misiune.

Un șef de stat trebuie să fie principalul factor unificator al unui popor. În acest sens, îi voi trata cu egal respect, dragoste și răspundere pe toți cetățenii țării, indiferent de preferințele lor ideologice, culturale sau geopolitice. Atît timp cît acele preferințe și acțiuni nu vor amenința însăși existența statului! Consider că șansa noastră de a deveni un stat prosper depinde de capacitatea de a ne asuma toate etapele istorice prin care am trecut. Republica Moldova este țara noastră. O altă patrie nu avem. Noi cu toții avem obligația să-i înțelegem rostul și să-i îmbrățișăm vocația.

Rădăcinile noastre culturale se trag din Est și din Vest, iar datoria noastră este să le facem complementare și să ne adunăm în jurul misiunii sale primordiale – dăinuirea ca națiune puternică și încrezătoare în propriul viitor. În calitatea mea de conducător responsabil al statului, voi face tot ce îmi stă în puteri pentru a transforma Republica Moldova dintr-o periferie într-un centru de convergență a tuturor energiilor pozitive care vin din partea vecinilor noștri. Suntem legați prin multiple rădăcini istorice, culturale și religioase atît de România, cît și de Rusia. Țara noastră are ca sursă civilizațională și culturală Ortodoxia, care stă la baza unității poporului nostru, indiferent de originea etnică sau lingvistică a cetățenilor ei.
Anume acest element civilizațional fundamental formează identitatea colectivă atît a României, cît și a Rusiei. Aceste asemănări în matricea noastră culturală ne unesc și reprezintă o platformă pentru îmbunătățirea dialogului și cu unii, și cu alții, și cu Estul, și cu Vestul. De găsirea unui echilibru în relațiile cu vecinii noștri apropiați și îndepărtați depinde unitatea și coeziunea poporului nostru.

Ca președinte, mă voi simți dator să elimin orice sursă de scindare teritorială, de instabilitate politică internă și de învrăjbire între cetățeni sau între țări. Îmi asum o sarcină de care nici un șef de stat de pînă acum n-a fost conștient. Mandatul meu de președinte va trece sub semnul renunțării la vechile animozități istorice și se va axa pe valorificarea unui rol geopolitic excepțional al Republicii Moldova în regiune.
Dintr-o formațiune statală nefuncțională, falimentară, marginală și consumatoare de politică externă a altor țări, țara noastră se va transforma într-un jucător activ pe plan extern, furnizor de noi modele de cooperare regională și internațională.
Valorificarea plenară a statutului nostru de țară neutră va însemna pentru mine o oportunitate deosebită de a găsi un limbaj comun și de a stabili parteneriate economice cu cele mai diverse țări din regiune.

Un stat cu un potențial geopolitic modest cum este Republica Moldova trebuie să manifeste o maximă înțelepciune și o capacitate diplomatică de excepție. Am deplina convingere că numai o astfel de abordare ne va permite să beneficiem pe plan cultural, politic și economic în cooperarea noastră cu vecinii.

Dragi compatrioți, anii de experiență pe care i-am acumulat în administrația de stat și în politică, trecînd prin greutăți, provocări și confruntări inegale cu un regim abuziv, m-au călit și m-au întărit. Am deplina convingere că împreună putem să învingem actuala guvernare încă din turul întîi al acestor alegeri!

Ca fiu al acestui pămînt, ca tată al trei copii, ca președinte de țară știu că sprijinul meu vor fi cetățenii care au aceleași aspirații. Doar unitatea în voință și acțiune a președintelui și a poporului îmi va permite să îndeplinesc misiunea de șef de stat la cel mai înalt nivel, pentru a deschide nouă tuturor calea spre un viitor mai bun.

Așa să ne ajute Dumnezeu!