IAŢENIUK VA RĂMÎNE PRIM-MINISTRU, GUVERNUL TREBUIE SĂ FIE "COMPLET REÎNNOIT"

Actualul prim-ministru al Ucrainei, Arseni Iațeniuk, își va păstra funcția de șef al guvernului de la Kiev, dar componența executivului trebuie "să fie complet reînnoită", a anunțat vineri președintele Petro Poroșenko, potrivit AFP.

«Noul parlament se va reuni în primă ședință săptămîna viitoare. Voi supune imediat la vot candidatura premierului (...) Ținînd cont de unitatea forțelor democratice, cred că propunerea mea va fi susținută de coaliție», a afirmat Poroșenko. «Guvernul, în schimb, trebuie complet reînnoit», a subliniat el.

Cele cinci partide prooccidentale care au intrat în Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) în urma alegerilor de la 26 octombrie — Blocul Petro Poroșenko, Frontul Popular (al premierului Arseni Iațeniuk), Samopomoșci, Partidul Radical și Batkivșcina (partidul fostului premier Iulia Timoșenko) — au convenit vineri asupra formării unei coaliții, semnînd un acord în acest sens.

Acordul a intervenit chiar în ziua în care s-a împlinit un an de la manifestațiile de protest EuroMaidan care au adus la putere forțele prooccidentale, noua majoritate din parlamentul ucrainean fixîndu-și ca prioritate aderarea Ucrainei la NATO.

Sursa: Agerpres