HOMOSEXUALITATEA, O ENIGMĂ? (VIDEO)

De ce APARE şi CUM

Majoritatea oamenilor de ştiinţă spun că rămîne un mister... Dar de curînd specialiştii au descoperit că un factor important în apariţia homosexualităţii este cel genetic.

Mai precis, „modul în care este influenţată expresia unor gene, aspect numit epigenetică”, după cum nota Science Daily. Sergey Gavrilets, director al National Institute for Mathematical and Biological Synthesis (NIMBioS) şi profesor la Universitatea Tennessee – Knoxville, William Rice, profesor la Universitatea California – Santa Barbara, şi Urban Friberg, profesor Universitatea din Uppsala, Suedia au abordat problema controversată a homosexualităţii şi au ajuns la unele concluzii.

Gene activate şi dezactivate

Concluzii care, după părerea altor specialişti, sunt şi acestea creatoare de controverse, deşi autorii menţionaţi spun că descoperirile lor „rezolvă enigma evolutivă a homosexualităţii”.

Conform studiului care explorează aspectul epigenetic al apariţiei homosexualităţii umane, studiu publicat anul trecut în The Quarterly Review of Biology, expresia genelor – modul în care se manifestă acţiunea lor, efectul lor în ceea ce priveşte trăsăturile morfologice, comportamentale, fiziologice,poate fi modificată „de anumiţi „comutatori” genetici, numiţi epi-marks, care activează sau dezactivează temporar genele.

Epigenetica nu implică schimbări ale secvenţei de ADN – adică mutaţii propriu-zise, ci doar mici modificări ale compoziţiei unor molecule din structura genei.

Model matematic

În acest studiu au fost îmbinate informaţiile oferite de teoriile evoluţiei cu recentele progrese în cunoaşterea reglării moleculare a expresiei genelor şi a dezvoltării sexuale. „S-a obţinut un model matematic şi biologic care scoate în evidenţă rolul epigeneticii în apariţia homosexualităţii”, după cum au subliniat specialiştii.

Studiul cercetătorilor arată că „un număr de epi-marks legaţi de sex, care în mod normal nu sunt transmişi ereditar – nu trec de la părinţi la urmaşi, ci sunt eliminaţi, pot duce la homosexualitate în cazurile în care nu are loc acest proces de eliminare”. În aceste cazuri,  respectivii epi-marks pot fi transmişi de la o generaţie la alta, trecînd de la tată la fiică şi de la mamă la fiu!

Masculinizare sau efeminare

„Transmiterea unor epi-marks, antagonişti sub aspect sexual, de la o generaţie la alta este cel mai plauzibil mecanism evolutiv al fenomenului homosexualităţii umane”, spune profesorul Sergey Gavrilets. „Diferiţi epi-marks protejează diferite caracteristici ale corpului de masculinizare sau efeminare: unii afectează organele genitale, alţii identitatea sexuală, alţii orientarea sexuală”.

În plus, cercetătorii au remarcat că anumiţi epi-marks legaţi de sex, produşi în perioada de început a dezvoltării fetale, protejează embrionii de ambele sexe de efectele variaţiilor considerabile ale nivelului de testosteron din corpul mamei, variaţii care au loc în mod natural în cursul sarcinii. (Organismul femeilor produce şi el, în mod normal, testosteron, în cantităţi mult mai mici însă decît organismul masculin.)

Astfel, aceşti epi-marks specifici împiedică feţii de sex feminin să fie masculinizaţi în cazul în care au de-a face cu niveluri de testosteron anormal de mari şi protejează feţii de sex masculin de efeminare, în cazul contrar.

Studii anterioare arătaseră că homosexualitatea are o componentă genetică, în unele familii apărînd cu o frecvenţă mai mare decît în altele, „ceea ce sugerează existenţa unor factori ereditari în determinarea orientării sexuale”. Totuşi, nu a fost descoperită nici o genă majoră asociată cu homosexualitatea, „făcînd astfel din acest fenomen o adevărată enigmă biologică pentru oamenii de ştiinţă”.

Sursa: EVZ.ro