Habemus sau nu habemus premier?

Cum, n-aţi terminat? De ce frecaţi atîta ridichea?

Un negociator negociabil din tabăra negociatorilor negociabili s-a dus să negocieze o negociere de negociat cu alţi negociatori negociaţi o chestiune ce nu poate fi negociată din cauza inflexibilităţii unor europeni care nu negociază absurdităţi care nu pot fi negociate.

Abureală? Frecţie la picior de lemn? Ce înseamnă asta, măi, fraţilor, negocierile aste deja behăite dintre reprezentanţii celor trei partide din componenţa defunctei AIE? Deja este clar pentru toată lumea că fiecare treime din „sfînta treime” a celor, fireşte, trei partide au împuterniciri exprese de la liderii lor de partid. Dacă-i treabă de omenie faţă de ţară şi popor, atunci de ce toată această întreagă tărăşenie politică nu a fost rezolvată în chiar prima lor rundă de negocieri?

Negociază ce? Principiile, valorile şi normele recomandate de UE Republicii Moldova cam de multişor? Negociază cumva depolitizare negociată doar a cîtorva instituţii ale statului şi nu doar a celor recomandate de UE?

Avem deja senzaţia că aceste negocieri sunt doar un vulgar pretext, un substitut al unei campanii electorale deja demarate. Iată care-i vicleşugul, să-i zice, plauzibil, iar cînd veţi citi cele ce urmează, să ştiţi că pe lîngă mintea mea zburdă „barca pe valuri” numită... Aţi ghicit! Cu toate declaraţiile lui agresive!

Prin urmare, aceste negocieri care n-ar trebui negociate ne cam trimit în hăţişul fostelor negocieri, pe principii şi valori, de dinaintea fătării răposatei AIE. Vicleşugul actualelor negocieri poate fi o rampă electorală excelentă şi perfidă pentru partidele participante, la negocieri, desigur, de a-şi lansa şi credibiliza în faţa opiniei publice şi alţi lideri politici. Aceştia, se înţelege, vor merge în teritoriu, în campania electorală, şi vor răcni din toţi rărunchii cum s-a zbătut ei, în cadrul negocierilor, pentru păstrarea AIE, parcursul european al ţării, prosperitatea poporului şi tot felul de alte bazaconii valabile doar în campaniile electorale. Pentru oameni, vorba lui... Aţi ghicit!

Denegocia-ţi-vă o dată, măi, fraţi politicieni, căci ne-am săturat! Oricît de strîmbă, anapoda este situaţia în care s-au pomenit cei care au demis Guvernul, iar aici nu este vorba despre PCRM, ci de PD şi PL, următoarele doar cîteva lucruri sunt mai mult decît clare pentru orice nevorbitor de limbă vietnameză!

Occidentul îl vede pe Vlad Filat ca singurul partener credibil în funcţia de premier. Anume Filat este cel identificat ca fiind un garant sigur al susţinerii occidentale a ţării pînă la viitoarele alegeri, precum şi un lider politic cert în favoarea integrării noastre europene.

A spus-o Dirk Schuebel, o spunem şi noi, numai că... mai plastic: în cadrul componenţei de partide participante la negocieri, PLDM, fiind partidul cu cea mai mare reprezentare parlamentară, are dreptul, conform practicii europene, să desemneze la funcţia de premier „pe cine vrea muşchii lui”. Atîta vreme cît Filat este lider în sondajele favorabile de opinie, negociatorii nu mai pot negocia operaţii de lifting (înfrumuseţare) pentru... Aţi ghicit

Numele politicienilor (pe care le-aţi ghicit!) dacă vor cu adevărat să ne convingă că au aspiraţii europene, trebuie, politic, să renunţe la orgolii, la „angajamentul-acuzaţie din faza iniţială” şi să cedeze nu numai în faţa imperativelor europene ale PLDM, ci şi în faţa celor impuse de întregul popor. Nimeni nu vrea alegeri anticipate, cu excepţia alcoolicilor cărora li se cumpără votul cu o sticlă cu vodcă, dar şi a unor ziarişti sau comentatori politici care doar din asta trăiesc!

În tot acest timp, comuniştii îşi freac... doar palmele cu satisfacţie! Satisfăcuţi pentru ei, nu în virtutea unor binefaceri pentru popor! Ei, acum, practic, pot prelua Puterea ca fiind partidul cu cea mai mare reprezentare parlamentară, însă n-o fac! Ei nu vor Puterea doar provizoriu, pentru doar un an şi jumătate, ci pentru cel puţin un mandat legitimat de popor de patru ani, dacă nu chiar opt, căci deja sunt deprinşi!

Acum înţelegeţi unde este direcţia spre care ne îndreaptă, în mod expres, unii politicieni vînători? Amintindu-mi de fumul negru de la Vatican, cel care anunţă că nu a fost ales încă noul Papă, nu pot să nu mă gîndesc la faptul că aceşti negociatori înfumuraţi ne vor da numai fumuri negre”

Bîi, habemus sau nu hamebus premier? Negocia-v-aş!

Q. S., autor care nu poate fi negociat