GERMANIA VA INVESTI 6,5 MLN DE EURO ÎN DEZVOLTAREA REGIONALĂ A R. MOLDOVA

Peste 6,5 milioane de euro va investi Guvernul Germaniei în anul 2015 pentru proiecte de dezvoltare regională în R. Moldova. Banii vor fi cheltuiţi pentru aprovizionarea cu apă şi canalizare, managementul deşeurilor solide şi eficientizarea energetică a clădirilor publice.

Finanţarea din Fondul german pentru investiţii este stipulată în şase Memorandumuri de înţelegere. Documentele au fost semnate de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC) şi administraţiile localităţilor beneficiare. Suportul german va fi oferit prin intermediul proiectului GIZ “Modernizarea serviciilor publice locale în R. Moldova”.

Fiecare memorandum a fost contrasemnat de Agenţiile de Dezvoltare Regională care se vor ocupa de achiziţii şi vor monitoriza investiţiile.

Potrivit înţelegerilor, în satul Roşu, raionul Cahul, va fi construit un sistem de canalizare şi va fi reabilitată staţia de tratare a apelor din oraşul Cahul. De asemenea, în domeniul managementului deşeurilor solide urmează a fi construit un Centrul intercomunitar de profil în satul Parcani, raionul Şoldăneşti. Totodată, va fi reabilitat blocul de compactare a deşeurilor din oraşul Şoldăneşti. În sectorul eficienţei energetice a clădirilor publice vor fi efectuate investiţii de optimizare a consumului de energie la spitalele raionale din Orhei şi Nisporeni.

Proiectul "Modernizarea serviciilor publice locale în R. Moldova" este implementat de GIZ, fiind susţinut financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională, Ministerul Afacerilor Externe al României şi Uniunea Europeană.

Sursa: Moldpres