FUNCTIONARII VINOVATI DE PIERDEREA PROCESELOR LA CEDO IMPOTRIVA R. MOLDOVEI VOR FI ACTIONATI IN JUDECATA

Funcţionarii vinovaţi de pierderea proceselor la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) împotriva R. Moldovei vor plăti despăgubiri, a declarat pe 27 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari.

Oficialul a precizat că este vorba de 37 de judecători şi procurori care au încălcat drepturile cetăţenilor și vor fi acţionaţi în judecată pentru a recupera prejudiciul provocat de dosarele pierdute la CEDO.

Potrivit ministrului, „aceste persoane urmează să compenseze valoarea bănească a prejudiciilor morale, materiale, adică cheltuielile suportate pentru repararea drepturilor încălcate ale cetățenilor și agenților economici. În scopul reparării prejudiciilor cauzate R. Moldova, Ministerul Justiției va urmări inclusiv bunurile personale ale celor culpabili de aceste acțiuni".

Vladimir Cebotari a menţionat că ”în această primă etapă, cauzele reţinute se referă la cazuri de violenţă domestică, revizuiri ilegale ale unor hotărîri irevocabile, detenţie preventivă ilegală, protecţia datelor cu caracter medical, judecarea unei cauze în absenţa reclamantului şi altele”.

„Acțiunile lansate vin să sporească responsabilitatea actorilor atît în domeniul justiției, cît și a întregului domeniu public, pentru respectarea drepturilor și intereselor legale ale persoanelor", a mai adăugat Cebotari.

În anul 2015, R. Moldova a pierdut 17 procese la CEDO, alte două decizii pronunţate de înalta Curte încă nu au intrat în vigoare, iar în cazul altor 12 decizii, părţile au soluţionat conflictul pe cale amiabilă.