FRANZELUŢA LANSEAZĂ O NOUĂ LINIE DE PRODUCERE A PÎINII

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” SA, în care statul deţine 52% din acţiuni, lansează o nouă linie de producere a pîinii, complet modernizată. Reprezentanţii societăţii susţin că noua linie va aduce mai multă calitate şi profit. Utilajele au o capacitate de producere de 28 de tone de pîine în 24 de ore. În componenţa pîinii va fi sare iodată, făină fortificată cu fier şi acid folic, iar amelioratorii şi componentele aditive superficiale se vor exclude. De asemenea, va spori porozitatea pîinii, iar coaja va fi mai subţire. Pentru linia de producere prezentată astăzi, 31 martie, dar şi pentru alte două care au fost lansate mai devreme şi încă trei care urmează să fie asamblate în viitorul apropiat, întreprinderea a contractat un împrumut bancar de la o bancă comercială din ţară. Utilajele noi au fost aduse din Italia, Slovenia, Slovacia şi Germania. „La ora actuală producem 30 de reţete de pîine, iar altele 5 urmează să fie puse în consum. Vom fi într-o continuă schimbare, cred că e şi cazul, „Franzeluţa” are deja 67 de ani, iar pînă acum nu s-au făcut investiţii în ea”, a spus director general, Victor Cojocaru, cu prilejul lansării noii linii. Pîine socială nu va fi produsă la această linie modernizată. Costurile utilajelor şi a procesului de fabricaţie sînt prea mari pentru a fi exploatate pentru astfel de pîine, a spus Olga Niculica, şefa laboratorului centra la întreprindere. „Pîinea socială se produce în continuare pe liniile vechi, după aceeaşi reţetă, fără nicio schimbare.

Sursa: IPN